Ουκρανία: Από σήμερα σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Σε ισχύ θα τεθεί από σήμερα το πρώτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Εν αναμονή και δεύτερου γύρου.

Ένας πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, και οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

ADVERTISING

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Ουκρανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.

"Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών", δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου Ασφαλείας και Εθνικής Άμυνας, Ολεκσίι Ντανίλοφ, σε συνεδρίαση του σώματος.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω δύο περιοχές αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες.

Βάσει της απόφασης αυτής, οι αρχές θα μπορούν "να ενισχύσουν την προστασία" της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, "να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών", να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.

Πρόκειται για "μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία", πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι "αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή" των Ουκρανών.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν αναμένεται να επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, είπε.

"Είμαστε έτοιμοι για όλα", γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα Τετάρτη (23/02) την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί.

"Οφείλουμε να αντιδράσουμε (...) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία ", κατέληξε ο Ντανίλοφ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network