Ουκρανία: Σύννεφα πολέμου μετά το αδιέξοδο – “Υψηλός κίνδυνος εισβολής”

Ουκρανία: Σύννεφα πολέμου μετά το αδιέξοδο – “Υψηλός κίνδυνος εισβολής”
Αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί και στην Πολωνία AP Photo/Beata Zawrzel

Ο διπλωματικός πυρετός του Σαββάτου δεν έφερε ουσιαστική διαφοροποίηση, με τις ΗΠΑ να επιμένουν για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδήγησε ο διπλωματικός “πυρετός” κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε ένα μπαράζ επαφών με τη Ρωσία, που όμως δεν έφερε αποκλιμάκωση, ούτε σημαντική διαφοροποίηση στην ουκρανική κρίση.

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία τους ωστόσο για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, να μην οδηγεί σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα και σύμφωνα με το Ελιζέ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα.

Οι δύο ηγέτες συνομίλισαν τηλεφωνικά για 1 ώρα και 40 λεπτά και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία«εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να κατηγορεί τις ΗΠΑ για προπαγάνδα, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία μέσω της ρητορικής περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης.

Μπλίνκεν: “Υψηλός ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής”

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Βρετανία: “Πιθανή η επίθεση κατά της Ουκρανίας”

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Συγκέντρωση 150.000 Ουκρανών στρατιωτών

Ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.

«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι». Ο Πουσίλιν παρατήρησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Ο ενεργός από το 2014 στο κίνημα καταλήψεων των τοπικών διοικήσεων στην ανατολική Ουκρανία από ρωσόφωνους κατοίκους της Πουσίλιν επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε απόσταση 1-1,5 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή και από την ουκρανική πλευρά, κοντά στο χωριό «Όπιτναγια». «Τι εξερράγη κατά την έκρηξη, που ακούστηκε σε πολλές γειτονιές του Ντονιέτσκ, είναι ακατανόητο. Από την πλευρά μας δεν αποκλείουμε ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους προβοκάτσια, που γυρίστηκε από δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο», ισχυρίστηκε ο Πουσίλιν, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταγγείλει μαζί με συνεργάτες του ότι ετοιμάζονται από την ουκρανική πλευρά «σκηνοθετημένες χημικές επιθέσεις κατά τα πρότυπα αυτών της Συρίας».

Ουκρανία: Πληθαίνουν οι χώρες που προτρέπουν τους πολίτες τους να την εγκαταλείψουν

Φόβους πως ανά πάσα στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει λόγω μίας ρωσικής εισβολής εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι περισσότερες χώρες, προτρέποντας τους πολίτες τους που ζουν ή βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα“, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Ολλανδία: “Φύγετε το συντομότερο δυνατό”

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, θα σταματήσουν αμέσως τις πτήσεις προς την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Λιθουανία: “Αξιολογείστε αν η παρουσία σας είναι απαραίτητη”

Με τη σειρά της και η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπήκοοί της στην Ουκρανία θα πρέπει να “αξιολογήσουν εάν η συνεχής παρουσία (τους) είναι απαραίτητη“.

Η πρεσβεία της Λιθουανίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της, προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση.

Βρετανία: “Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των υπηκόων μας”

Η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης.

Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες“, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα“.

Σουηδία: “Αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας”

Οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της “αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας”, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ιταλία: “Με προσωπικό ασφαλείας η πρεσβεία στο Κίεβο”

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Το υπ. Εξωτερικών προτρέπει τους Νεοζηλανδούς να φύγουν αμέσως

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε σήμερα όλους τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη“, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες οι Νεοζηλανδοί δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία στο Κίεβο

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης”, αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Δύο διπλωματικές πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Αυστραλία

Η Αυστραλία ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της στο Κίεβο και απομάκρυνε το προσωπικό της, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας σε ένα προσωρινό γραφείο στο Λβιβ» αναφέρει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση προς τους Αυστραλούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία: «Εξακολουθούμε να συμβουλεύουμε τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία με εμπορικά μέσα».

Το Λβιβ είναι μία πόλη στη δυτική Ουκρανία, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα