Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική εισβολή – Πυρετός επαφών

Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική εισβολή – Πυρετός επαφών
Ασκήσεις του ρωσικού στρατού Russian Defense Ministry Press Service via AP

Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα μεταξύ Πούτιν, Μπάιντεν και Μακρόν. Επιμένουν οι ΗΠΑ για ενδεχόμενη επικείμενη εισβολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα, Σάββατο νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του σε ΗΠΑ και Γαλλία, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει “ανά πάσα στιγμή”.

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’ αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Επικοινωνία Μπλίνκεν με την άλλη πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, κυρίως την άφιξη νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τα Φίτζι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

“Αν η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να επιλυθεί αυτή η κρίση, την οποία η ίδια δημιούργησε, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”, σημείωσε ο Μπλίνκεν.

“Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μόνον κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας”, πρόσθεσε.

“Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν βεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα επιβάλλουν “γρήγορα” σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι το οποίο θα μπορούσε πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να συμβεί “ανά πάσα στιγμή”.

“Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του”, είπε.

“Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει δημιουργήσει την ικανότητα να μπορεί να ενεργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο “τραπέζι” οι κυρώσεις στη Ρωσία

Την κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Κομισιόν Μπγιορν Ζάιμπερτ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Συντόνισαν τις διατλαντικές προετοιμασίες ενός ισχυρού πακέτου κυρώσεων, το οποίο θα αναπτυσσόταν γρήγορα σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την Ενεργειακή Ασφάλεια και τα πρόσθετα βήματα που θα ληφθούν για την προετοιμασία για οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εντείνεται, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος, Ζάιμπερτ και Σάλιβαν συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές εργασίες για την πανδημία της COVID-19 και την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και συνεργασία για την ανάπτυξη διεθνών υποδομών μέσω της Global Gateway και της πρωτοβουλίας Build Back Better World.

Η Μόσχα ανακαλεί διπλωμάτες

Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται “προκλήσεις” από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή “τρίτες χώρες”.

“Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία”, δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

“Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας”, προσθέτει η Ζαχάροβα.

Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα