Πούτιν: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ελέγξουμε το Ντονμπάς – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Πούτιν: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ελέγξουμε το Ντονμπάς – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν 2022 Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Σωστή απόφαση που θα επιτυχήσει ευγενείς σκοπούς" χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι παρά τις κυρώσεις η Ρωσία δεν σκοπεύει να απομονωθεί.

Στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιμένοντας στη ρητορική με την οποία η Ρωσία δικαιολογεί τον πόλεμο που μετράει πάνω από έναν μήνα, λέγοντας ότι είχε λάβει “τη σωστή απόφαση“.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την εισβολή σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς και επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βοηθούν καταπιεσμένους ανθρώπους σε αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας.

Μιλώντας για τους στόχους της ρωσικής εισβολής επί του ουκρανικού εδάφους, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε: “Οι στόχοι της είναι απολύτως ξεκάθαροι και ευγενείς. Από τη μια βοηθάμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη απλώς λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση“.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει διαπράξει γενοκτονία κατά των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, αυτές φαίνεται πως βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον Ρώσο πρόεδρο να ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει παρεκκλίνει από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πούτιν: “Η Ρωσία δεν σκοπεύει να απομονωθεί”

Με τα πακέτα κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να απομονωθεί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι “αδύνατο να απομονωθεί σοβαρά οποιοσδήποτε στον σύγχρονο κόσμο, ειδικά μία τόσο τεράστια χώρα όπως η Ρωσία”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κοσμοδρόμιο Vostochny 2022 Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Μιλώντας από το Κοσμοδρόμιο Vostochny, περίπου 3.450 μίλια (5550 χλμ.) ανατολικά της Μόσχας, ο Ρώσος ηγέτης βασίστηκε επίσης στην επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, συγκρίνοντας το επίτευγμα του Γκαγκάριν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη σημερινή διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

“Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν πλήρης, αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμα πρώτη στο διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Το αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχουν στη Ρωσία οι κυρώσεις απέρριψε και ο ίδιος ο πρόεδρος Λουκασένκο, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα “γιατί ανησυχούμε τόσο πολύ για αυτές τις κυρώσεις;”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα