Ρωσία: Αναχώρησε πύραυλος για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρωσία: Αναχώρησε πύραυλος για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
@2021 AP

Έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, η Ρωσία στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επιπλέον διαστημικό τμήμα που θα συνδεθεί με τα τμήματα που βρίσκονται ήδη τοποθετημένα.

Ρωσικός πύραυλος με την ονομασία “Nauka” αναχώρησε την Τετάρτη 21 Ιουλίου, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, του Καζακστάν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η διαστημική μονάδα που ζυγίζει 20 τόνους και φθάνει τα 13 μέτρα, εκτοξεύτηκε για να τοποθετηθεί σε τροχιά και να συνδεθεί με άλλα ρωσικά τμήματα το Zvezda και Zarya, που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η καινούργια μονάδα πρόκειται να μεταφέρει έναν ρομποτικό βραχίονα (ERA), ο οποίος δόθηκε από τον ESA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Όπως προοριζόταν η διαστημική μονάδα “Nauka” έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει το 2007, ωστόσο εξαιτίας δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι μηχανικοί με μια σειρά από τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της αλλά και εξαιτίας δυσκολιών με τον προϋπολογισμό, δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωσή της.

@2021 AP


Η μονάδα θα επεκτείνει κατά 70 κυβικά μέτρα τον διαστημικό σταθμό, ενώ οι αστροναύτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χώρο για τη διεξαγωγή πειραμάτων, για αποθήκευση φορτίων αλλά και για να αναπαύονται.

Τελευταία φορά που η Ρωσία είχε αποστείλει στον σταθμό δική της μονάδα, ήταν με το Rassvet, μια μονάδα αποθηκευτικού χώρου 6 μέτρων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010 σε μια από τις διαστημικές πτήσεις των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Μόσχας, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πρόσφατα, για ορισμένους παλαιούς εξοπλισμούς τους -20 περίπου ετών- που βρίσκονται σε τροχιά και υπαινίχθηκαν ότι η χώρα θα μπορούσε να αποσυρθεί από το σταθμό το 2025.

@2021 AP

Το ρωσικό τμήμα με τον βραχίονα θα μπορεί να λειτουργεί κατά μήκος όλης της ρωσικής πλευράς και τα μέλη του πληρώματος θα μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όταν θα βγαίνουν για διαστημικό περίπατο. Ο βραχίονας θα μπορεί να πιάνει στοιχεία έως και οκτώ τόνους.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το BBC, η Ρωσία είναι πιθανό να συμμετάσχει στις σεληνιακές πλατφόρμες που θα υλοποιηθούν εντός της δεκαετίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του “Nauka” προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πρόκειται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα