Ρωσία: Δεκάδες συλλήψεις σε μια σπάνια συγκέντρωση για τα δικαιώματα των μεταναστών

Ρωσία: Δεκάδες συλλήψεις σε μια σπάνια συγκέντρωση για τα δικαιώματα των μεταναστών
Αστυνομικές δυνάμεις στη Μόσχα 2021 Pavel Golovkin/AP

Στους δρόμους Τατζίκοι μετανάστες που εργάζονται στη Μόσχα, διαμαρτυρόμενοι για την απέλαση ενός διάσημου υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους.

Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα την Παρασκευή (02/04) κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας διαμαρτυρίας ενάντια στην απέλαση του Ιζάτ Αμόν, ενός διάσημου υπερασπιστή των δικαιωμάτων των Τατζίκων μεταναστών που εργάζονται στη ρωσική πρωτεύουσα, ανέφερε ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αμόν συνελήφθη στις 25 Μαρτίου, του αφαιρέθηκε η ρωσική ιθαγένεια και απελάθηκε στο Τατζικιστάν, ανακοίνωσε ο ιστότοπος OVD-Info, που καταγράφει τις συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών.

Οι υποστηρικτές του, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες εργάτες, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από την πρεσβεία του Τατζικιστάν στη Μόσχα, έγραψε το OVD-Info στην ανακοίνωση του.

«Μέχρι στιγμής, το OVD-Info γνωρίζει για 61 συλληφθέντες που κρατούνται, οι οποίοι βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά αστυνομικά τμήματα» έγραψε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται στον δικηγόρο τους να εισέλθει σε ένα από τα αστυνομικά τμήματα.

Εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από φτωχές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οικονομίες των οποίων βασίζονται στα εμβάσματα που στέλνουν οι μετανάστες αυτοί, εργάζονται στη Ρωσία σε συνθήκες της γκρίζας οικονομίας, όπου γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης από τους εργοδότες.

Η οργάνωση του Αμόν, εκτός του ότι την γνωρίζει πολύ καλά η μεγάλη κοινότητα των Τατζίκων στην Μόσχα, είναι γνωστή για την υποστήριξη που παρέχει στους μετανάστες, αλλά και σε εκείνους που έμειναν άνεργοι λόγω της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Frontline Defenders.

Στο Τατζικιστάν, αναφέρει ο ιστότοπος OVD-Infoο, ο Αμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα