Σαουδική Αραβία: Καταδικάστηκε υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων

Σαουδική Αραβία: Καταδικάστηκε υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων
Λουτζέιν αλ Χαδλούλ AP

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών και 8 μηνών εξέχουσα υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών.

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την εξέχουσα υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών Λουτζέιν αλ Χαδλούλ σε κάθειρξη 5 ετών και 8 μηνών, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε μια δίκη που επικρίθηκε διεθνώς.

Η 31χρονη Χαδλούλ κρατείται από το 2018 μετά τη σύλληψή της μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η καταδίκη της, για την οποία γράφουν οι εφημερίδες Sabq και al-Shark al-Awsat, θέτει από νωρίς μια πρόκληση στην σχέση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει περιγράψει τη Σαουδική Αραβία ως “παρία” όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.

Η Χαδλούλ κατηγορείτο ότι επεδίωκε αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο που είναι ειδικευμένο σε αντιτρομοκρατικές υποθέσεις που τη δίκασε την έκρινε ένοχη για “διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία”, διευκρινίζει η Sabq στην ηλεκτρονική έκδοσή της, εκπρόσωπος της οποίας παρίστατο στο ακροατήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή δύο ετών και 10 μηνών από την καταδίκη της, καθώς κρατείται από τις 15 Μαΐου του 2018 που συνελήφθη, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες που της προσάπτονται ψευδείς και μαζί με σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της.

Η κράτηση των γυναικών ακτιβιστριών χρονολογείται λίγο πριν και μετά την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, κάτι για το οποίο αγωνίζονταν για καιρό πολλοί ακτιβιστές, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η καταδίκη της Χαδλούλ έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή ποινής κάθειρξης έξι ετών από δικαστήριο του Ριάντ στον Αμερικανοσαουδάραβα γιατρό Ουάλιντ αλ Φιτάιχι, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ για να αφεθεί ελεύθερος, σε μια υπόθεση για την οποία οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα