Σολτς: Η Γερμανία σύντομα θα απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς 2022 JOHANNA GERON, POOL PHOTO VIA AP

"Αρκετά γρήγορα" θα τελειώσει η εξάρτηση της Ρωσίας από την Γερμανία, σύμφωνα με τον καγκελάριο της χώρας

Η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια θα τελειώσει «αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η απόφαση της χώρας του να καταστεί περισσότερο αυτόνομη ενεργειακά, σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει και μεγαλύτερο κόστος για την προμήθεια ενέργειας.

Ο κ. Σολτς, αναφέρει το ΑΠΕ, απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά και την «κατηγορία» ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί εμμέσως τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. «Θα απαντήσουμε. Και η Γερμανία θα αντιδράσει», δήλωσε ο κ. Σολτς όταν ρωτήθηκε εάν ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη ρωσική πλευρά θα θεωρηθεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.

ADVERTISING

«Η Ρωσία επί του παρόντος, λόγω των κυρώσεών μας, δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τα χρήματα που αποθηκεύει στους λογαριασμούς της, μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια - ούτε καν για διάστημα ενός μήνα, όπως ζήτησε το Κίεβο.

«Η πολιτική πρέπει να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι αν το κάναμε, θα πυροδοτούσαμε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Σολτς και αναφέρθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό ποσοστό εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, όπως η Ιταλία.

Οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αναβαθμίζονται σημαντικά σε ό,τι αφορά την αμυντική τους ικανότητα, «για να προστατευτούμε» από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, πρόσθεσε ο καγκελάριος και είπε χαρακτηριστικά: «Γινόμαστε τόσο ισχυροί που δεν θα τολμήσει κανείς να μας επιτεθεί. Και αυτό ήταν το μήνυμα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν: Μην τολμήσεις!». Οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να βασιστούν στην υποχρέωση παροχής βοήθειας, εάν ένα κράτος - μέλος δεχθεί επίθεση, συνέχισε ο κ. Σολτς και επανέλαβε: «Μια επίθεση, θα αποτελούσε επίθεση εναντίον όλων μας». Επαναβεβαίωσε μάλιστα τη βούληση της κυβέρνησής του να φθάσει και να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Στον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνεται, σημείωσε, η εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια απεξάρτησης της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, ο καγκελάριος ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι, παρά την κρίση, δεν θα επιτρέψει να ανανεωθούν οι άδειες λειτουργίας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Ο χρόνος εγκατάλειψης του άνθρακα, ξεκαθάρισε, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα σημειωθεί πρόοδος στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, εξελίσσεται πολύ γρήγορα, υπογράμμισε, η τεχνική προετοιμασία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλους προμηθευτές.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξακολουθεί να λειτουργεί ορθολογικά, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι «όλες οι αποφάσεις του είναι λανθασμένες - και από ρωσική άποψη», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν αποτελεί στόχο του ΝΑΤΟ η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι και η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε και ο ίδιος σήμερα, παρά το γεγονός ότι – μόλις προχθές Σάββατο – είχε δηλώσει ότι «ο Πούτιν δεν γίνεται να παραμένει άλλο στην εξουσία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Ρωσία, Όλαφ Σολτς, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network