SOS από το γαλλικό ΕΣΥ: Πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές

SOS από το γαλλικό ΕΣΥ: Πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές
Πινακίδα για τον κορονοϊό στη Γαλλία AP

Η ελληνίδα γιατρός Χρυσούλα Παπαγεωργίου που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο του Παρισιού εξηγεί γιατί το γαλλικό ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του λόγω κορονοϊού.

Mετά την Ιταλία, η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό και την εξάπλωσή του. Παρά το γεγονός ότι η χώρα διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο σύστημά της, πληθαίνουν εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν, με επιχειρήματα και αποδείξεις, ότι το εν λόγω σύστημα βρίσκεται κοντά στο “κρασάρισμα”.

Η Χρυσούλα Παπαγεωργίου είναι ελληνίδα γιατρός που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο νοσοκομείο “Tenon” στο Παρίσι και γνωρίζει από μέσα πρόσωπα και πράγματα για το γαλλικό ΕΣΥ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News 24/7, η κα Παπαγεωργίου προσδιόρισε με ακρίβεια το πρόβλημα, εντόπισε τις αιτίες και πρότεινε λύσεις που χρειάζονται πολιτικό θάρρος και τόλμη για να εφαρμοστούν. Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.

Πόσα κρούσματα κορονοϊού έχετε μέχρι στιγμής;

Αυτήν την ώρα που μιλάμε (σσ Τετάρτη, αργά το μεσημέρι) τα κρούσματα στη Γαλλία είναι περίπου 1800 σ’ όλη την επικράτεια. Η έξαρση άρχισε πριν από περίπου 10-15 ημέρες και περιμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό στα γαλλικά νοσοκομεία.

Είναι πράγματι στα όριά του το γαλλικό σύστημα δημόσιας υγείας;

Δυστυχώς είναι. Δεν ξέρω τι έχει φτάσει στην Ελλάδα γι’ αυτό. Στα επείγοντα ήμασταν σε απεργία τους τελευταίους δύο μήνες γιατί ακριβώς, λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα, έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις προσωπικού, γι’ αυτό και οι συνθήκες είναι οριακές. Πρέπει να πούμε και το εξής: Το σύστημα υγείας στη Γαλλία είναι πολύ διαφορετικά από το ελληνικό, έχει παροχές, έχει πρόσβαση, οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, υπάρχει όμως και το αλλά.

Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο λόγω της εποχιακής γρίπης, ούτε καν λόγω του κορονοϊού. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αν τα περιστατικά ήταν πολλά, το σύστημα θα έμπαινε σε μεγάλες δυσκολίες.

Ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στη Γαλλία;

Οι αρχές της χώρας κατάφεραν να κερδίσουν χρόνο έτσι ώστε να μειώσουν το ύψος της έξαρσης, να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων που θα προέκυπταν σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Δόθηκε έτσι χρόνος και για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την εποχική γρίπη αλλά και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κερδίσαμε κρεβάτια στις εντατικές αλλά και ιατρικό χρόνο που είναι πολύτιμος.

Εξακολουθεί όμως να υπάρχει πίεση…

Πολύ μεγάλη. Η οποία θα γίνει πολύ μεγαλύτερη αν εφαρμοστεί το σχέδιο της έκτακτης ανάγκης, το “λευκό σχέδιο”, όπως το λένε. Εφαρμόζεται σε περίπτωση πολύ μεγάλων προβλημάτων, επιδημιών, τρομοκρατικών χτυπημάτων κτλ. Μπήκε σε λειτουργία για πρώτη φορά πριν από 20 περίπου χρόνια, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέψει και αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων. Πρέπει όμως να βρεθούν μονάδες εντατικής θεραπείας και έξτρα προσωπικό για να δουλέψει.

Πόσο προετοιμασμένοι είστε ως νοσοκομείο και ως σύστημα;

Το επόμενο δίμηνο που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολο. Εχουμε αρχίσει και κάνουμε ήδη πρόβες και ασκήσεις για το πως υποδεχόμαστε περιστατικά, πως ανανεώνουμε το ρουχισμό μας κτλ. Προς το παρόν το ωράριό μας δεν έχει αυξηθεί αλλά από την άλλη εβδομάδα θα ανασταλούν οι προγραμματισμένες άδειες και θα μπούμε σ’ ένα κυκλικό ωράριο εργασίας.

Γράψατε σε ποστ σας στα social media ότι είναι απαραίτητο να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές από το κράτος…

Το θεωρώ απαραίτητο, δεν μπορεί να το δημόσιο σύστημα από μόνο του να σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Πρέπει να μπουν και οι ιδιωτικές κλινικές στο χορό. Υπολογίζεται ότι το 5% των περιστατικών θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Υψηλής Φροντίδας. Ο αριθμός παραμονής στις ΜΕΘ πολλαπλασιάζεται όπως μπορείτε να φανταστείτε. Το σύστημα μπορεί να “σηκώσει” τις ανάγκες για μία εβδομάδα σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης αλλά τι θα γίνει αν αυτή διαρκέσει περισσότερο. Προς το παρόν έχουν επιταχθεί οι μάσκες και τα αντισηπτικά για τα χέρια.

Πως ακριβώς θα εφαρμοστεί, αν τελικά παρθεί η απόφαση;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει. Το συζητάμε μεταξύ μας πολύ οι γιατροί. Θα χρειαστεί φυσικά επίταξη του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών. Θα παρέχονται οι υπηρεσίες και εν συνεχεία το νοσοκομείο θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρώτες αντιδράσεις των κλινικών ήταν αρνητικές, μην έχετε καμία αμφιβολία. Φοβούνται μετάδοση της μόλυνσης. Εχει επίσης και κόστος οικονομικό. Νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια θα πρέπει να ασχολείται υποχρεωτικά μ έναν ασθενή.

Πόσο κοστίζει το τεστ για τον κορονοϊό στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Γαλλίας;

Δεν το ξέρω καθόλου αυτό. Στο Παρίσι υπάρχουν πέντε κέντρα δημόσια που κάνουν το τεστ και φυσικά το κάνουν δωρεάν. Δεν το κάνουν βέβαια σε όποιον το ζητήσει. Πρέπει να το εισηγηθεί γιατρός ανάλογα και με τις ενδείξεις του ασθενούς.

Εχετε δουλέψει και στο ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέτρο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι αν χρειαστεί, προφανώς και θα εφαρμοστεί. Θα αποφανθούν σχετικά η ομάδα των λοιμοξιολόγων, που είναι εξαιρετική, και το υπουργείο. Από εκεί και πέρα είναι πολιτική απόφαση. Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να γίνει-μακάρι βέβαια να μην χρειαστεί-και θέλω να ελπίζω ότι οι κλινικές δεν θα το αρνηθούν.

Αλήθεια, τι σας ώθησε στην απόφαση να πάτε στη Γαλλία να δουλέψετε;

Ηταν οικογενειακοί οι λόγοι. Το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά ακόμα εδώ, δίνει δυνατότητες στους ανθρώπους που δουλεύουν σ’ αυτό. Αλλά τα μέτρα λιτότητας αφαιρούν συνεχώς πόρους. Και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα