Στην Ιταλία ο Αβραμόπουλος για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων

default image

Παρουσία Αβραμόπουλου θα γίνει η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων μετά την απόφαση, από την Ιταλία στη Σουηδία. Ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης θα έχει την Παρασκευή σύσκεψη με Έλληνες υπουργούς

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000 όπως έχει συμφωνηθεί. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα.

Ιστορική μέρα για την Ευρώπη, λέει ο Αβραμόπουλος

«Αύριο θα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Επιτροπής στην προεδρία του Λουξεμβούργου για την ταχεία έγκριση του εν λόγω μηχανισμού που άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη μετεγκατάσταση. «Είμαστε σίγουροι ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σύντομα έτοιμα. Σήμερα δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δείξουμε και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των ομάδων hotspot, προκειμένου να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των συνόρων της Ευρώπης. Ανυπομονώ να επισκεφθώ το εν λειτουργία hotspot στη Λαμπεντούζα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην Αθήνα για σύσκεψη με Έλληνες υπουργούς το απόγευμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα