Στις συγκρούσεις γαλαξιών, ο μεγαλύτερος “κανιβαλίζει” τον μικρότερο

Στις συγκρούσεις γαλαξιών, ο μεγαλύτερος “κανιβαλίζει” τον μικρότερο
Στη σύγκρουση γαλαξιών, ο μεγαλύτερος είθισται να 'κλέβει' τα αστέρια από τον μικρότερο, για να μεγαλώσει περαιτέρω. HUBBLE/NASA

Εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδειξε φανταστικό και πρωτότυπο σχηματισμό αστεριών, από σύγκρουση δυο γαλαξιών. Βοηθά τους επιστήμονες να καταλάβουν τις συγκρούσεις 'και το πώς κάποιοι γαλαξίες κανιβαλίζουν άλλους για να γίνουν τεράστιοι'.

Εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της ESA (Euyropean Space Agency) δείχνει την πρόκληση ασυνήθιστης φρενίτιδας, τριγωνικού σχήματος, γέννησης άστρων, μετά την μετωπική σύγκρουση δυο γαλαξιών, σε απόσταση άνω των 680 εκατομμυρίων ετών φωτός. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα αστέρια γεννήθηκαν πριν από 50 έως 100 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως ενημερώνουν οι αστρονόμοι “στη συγχώνευση γαλαξιών, ο μεγαλύτερος ‘κλέβει’ τα αστέρια από τον μικρότερο. Η ανάμειξη της περιεκτικότητας και των δυο σε αέριο, πιστεύεται ότι πυροδοτεί φρενίτιδα σχηματισμού νέων άστρων. Οι παρατηρήσεις μπορούν να πληροφορήσουν για το πώς ορισμένοι γαλαξίες ‘κανιβαλίζουν’ τους άλλους, για να φτάσουν σε τεράστια μεγέθη και μπορούν να αποκαλύψουν τι θα συμβεί, όταν ο γαλαξίας μας (Milky Way) συγκρουστεί με έναν άλλο -σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια όταν θα συγκρουστεί με το γαλαξιακό γείτονα, την Ανδρομέδα Αποτελεί και ένα φανταστικό ντοκουμέντο, για την κατανόηση του σχηματισμού άστρων και αλληλεπίδρασης γαλαξιών”.

“Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι οι μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ δύο γαλαξιών είναι ένας τρόπος δημιουργίας δακτυλίων νέων αστεριών”, δήλωσε στο ScitechDaily η αστρονόμος του Κέντρου Υπολογιστικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Flatiron στη Νέα Υόρκη και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, Τζούλιαν Ντάλκαντον. Διευκρίνισε ότι ως δακτύλιοι σχηματισμού αστεριών δεν είναι ασυνήθιστοι. Εν τούτοις το περίεργο του συγκεκριμένου συστήματος ήταν ο τρίγωνος σχηματισμός αστεριών.

“Αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οι γαλαξίες είναι ακόμα κοντά ο ένας στον άλλο και ο NGC 2444 εξακολουθεί να κρατά τον ΝGC 2445, βαρυτικά. O NGC 2444 μπορεί επίσης να έχει ένα αόρατο, καυτό φωτοστέφανο αερίου που θα μπορούσε να βοηθήσει να τραβήξει το αέριο του NGC 2445, μακριά από τον πυρήνα του. Έτσι, δεν είναι ακόμα εντελώς ελεύθεροι ο ένας από τον άλλον και η ασυνήθιστη αλληλεπίδρασή τους ‘παραμορφώνει’ το δαχτυλίδι σε αυτό το τρίγωνο”, κατέληξε η ειδικός

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα