Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία στην Ιντλίμπ

Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία στην Ιντλίμπ
Συρία. Φωτό αρχείου. AP

Τηρείται η εκεχειρία στην Ιντλίμπ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA. Χαιρετίζει την εξέλιξη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τηρείται η εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, στην οποία συμφώνησαν χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, και η κατάσταση στο πεδίο είναι ήρεμη, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν μακρές συνομιλίες χθες για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και μετά το πέρας τους ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

Αυτή έχει στόχο να τερματίσει τις σφοδρές μάχες που διαρκούν εβδομάδες σε τμήματα της Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, περιοχή που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και όπου επενέβη η Τουρκία εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή — περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κινήθηκαν προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία εξάλλου υπέστη βαριές απώλειες, καθώς πολλές δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιστατικό με τους δύο τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους και τα αντίποινα που ακολούθησαν, σημειώθηκε πριν ή μετά τη συμφωνία για εκεχειρία.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις σημερινές πληροφορίες για τουρκο-ρωσική εκεχειρία στην Ιντλίμπ, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία (…) Ύψιστης σημασίας είναι τώρα οι ενέργειες του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και των υποστηρικτών του επί του πεδίου, οι οποίες θα δείξουν αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα