Τα παιδιά του πολέμου: Άνοιξαν σχολεία στη Συρία, αλλά όχι για όλους

Τα παιδιά του πολέμου: Άνοιξαν σχολεία στη Συρία, αλλά όχι για όλους
Μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα την πρώτη τους μέρα πίσω στο σχολείο, στο Qamishli, Συρία, Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μαθητές πήγαν στο σχολείο σε κυβερνητικές περιοχές εν μέσω αυστηρών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. AP

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μαθητές έχουν ξεκινήσει το σχολείο σε περιοχές των κυβερνητικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μαθητές στη Συρία ξεκίνησαν το σχολείο στις κυβερνητικές περιοχές την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη σχολική ημέρα εν μέσω αυστηρών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ABC News.

Η Συρία, η οποία είχε πληθυσμό 23 εκατομμυρίων πριν ξεκινήσει η πολεμική σύρραξη τον Μάρτιο του 2011, κατέγραψε 3.506 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, καθώς και 152 θανάτους σε κρατικά ελεγχόμενες περιοχές του Άσαντ. Ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται στη χώρα είναι πολύ χαμηλός και πολλοί άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν γνωρίζουν ότι μεταφέρουν τον ιό.

Τα τεστ για τον κορονοϊό σε ιδιωτικές κλινικές κοστίζουν περίπου 60$ και αποτελούν ένα δυσθεώρητο έξοδο για τους περισσότερους Σύρους, των οποίων ο μέσος μισθός είναι μικρότερος από 100$ το μήνα. Η κυβέρνηση διεξάγει περίπου 300 δωρεάν εξετάσεις κάθε μέρα για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας ήταν η απολύμανση όλων των τάξεων, των τοίχων, των πατωμάτων, των σκαλοπατιών και των λουτρών των σχολείων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Θα διενεργηθεί επίσης θερμομέτρηση των μαθητών.

Μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα την πρώτη τους μέρα πίσω στο σχολείο, στο Homs, Συρία, Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μαθητές πήγαν στο σχολείο σε κυβερνητικές περιοχές εν μέσω αυστηρών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. AP


Ο υπουργός Παιδείας Ντάρεμ Τάμπαχ είπε ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προσέθεσε ότι κάθε μαθητής θα πρέπει να φορά μάσκα και τα καθίσματα στις τάξεις θα πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι 3.735.521 μαθητές από διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα σε όλες τις επαρχίες φοιτούν σε 13.280 σχολεία.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, τους δύο κύριους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Η σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια έχει σκοτώσει περίπου 400.000, έχει τραυματίσει πάνω από ένα εκατομμύριο και έχει εκτοπίσει το μισό του πληθυσμού της Συρίας. Πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες, κυρίως σε γειτονικές χώρες, μέρος των οποίων έχει υποδεχτεί και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την UNICEF, η κρίση της Συρίας ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την παιδεία με περισσότερα από 7.000 σχολεία να καταστρέφονται και περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά να μένουν εκτός σχολείου.

Μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα την πρώτη τους μέρα πίσω στο σχολείο, στην επαρχία Hama, Συρία, Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μαθητές πήγαν στο σχολείο σε κυβερνητικές περιοχές εν μέσω αυστηρών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. AP

Πολλοί μαθητές σε περιοχές εκτός κυβερνητικού ελέγχου, κυρίως στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ, έχουν χάσει το σχολείο τους εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων και θα αναγκαστούν να το χάσουν και φέτος για άλλη μία χρονιά, σε αντίθεση με τους μαθητές που ζουν στις περιοχές των κυβερνητικών δυνάμεων. Το Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, φιλοξενεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα