Τεχνητή νοημοσύνη: Ανακαλύφθηκε νέο αντιβιοτικό ενάντια σε θανατηφόρο βακτήριο

Τεχνητή νοημοσύνη: Ανακαλύφθηκε νέο αντιβιοτικό ενάντια σε θανατηφόρο βακτήριο
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Ένα σημαντικό επίτευγμα στην ιατρική κατάφεραν Καναδοί επιστήμονες αφού, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, δημιούργησαν αντιβιοτικό για θανατηφόρο βακτήριο.

Αντιβιοτικό ικανό να εξουδετερώσει ένα θανατηφόρο και άκρως ανθεκτικτό στα συμβατικά αντιβιοτικά βακτήριο, δημιούργησαν επιστήμονες από το καναδικό πανεπιστήμιο McMaster.

Το πρωτότυπο γεγονός ωστόσο, είναι ότι η παραπάνω εφεύρεση έγινε με τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI), χάρη στο οποίο επιταχύνθηκε ραγδαία η έρευνα.

Χάρη στο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε, αποκλείστηκαν χιλιάδες πιθανοί συνδυασμοί χημικών ουσιών και αξιοποιήθηκε ένας μικρός αριθμός ενώσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν τη βάση ενός αποτελεσματικού αντιβιοτικού για το πολύ επικίνδυνο βακτήριο Acinetobacter baumanni. Το συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει πληγές και προκαλεί πνευμονία.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό, πειραματικό αντιβιοτικό που ονομάζεται abaucin, το οποίο ωστόσο, θα χρειαστεί περαιτέρω δοκιμές προτού χορηγηθεί μαζικά σε ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που αντιστέκονται στην αντιβίωση.

Οι ερευνητές στον Καναδά και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τρομερά την ερευνητική διαδικασία για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και θεραπειών για βασικές νόσους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα