Τελεσίγραφο Πούτιν: Από αύριο το φυσικό αέριο πληρώνεται σε ρούβλια, αλλιώς κόβεται

Τελεσίγραφο Πούτιν: Από αύριο το φυσικό αέριο πληρώνεται σε ρούβλια, αλλιώς κόβεται
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Πούτιν ξεκαθαρίζει πως οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από τους ξένους αγοραστές θα γίνονται σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, διαφορετικά απειλεί να κλείσει την στρόφιγγα. Βερολίνο και Παρίσι δηλώνουν ότι "δεν θα εκβιαστούν".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτουν τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ούτε και η Βρετανία σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

“Βάρβαρο ενεργειακό σοκ”

«Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ενώ στα υπουργεία τους έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες διαχείρισης της κρίσης. «Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας και να δείχνουμε ενότητα. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ – και για τις εργασίες δημιουργίας ενός κοινού δικτύου υδρογόνου στην Ευρώπη.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέλλον», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ενώ, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, δεν απέκλεισε να προστεθούν και νέα μέτρα, «τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, Γαλλία και Γερμανία είναι εξίσου αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό της τιμής των καυσίμων – και για την συγκράτηση του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η σημερινή πρόκληση δεν απειλεί τον γερμανικό στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως όχι στη Γερμανία και στη Γαλλία, διευκρίνισε, αλλά σίγουρα στις φτωχότερες χώρες. «Αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί τελικά και η κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο γερμανός υπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα