Θαμώνας στο Bataclan: ‘Μας είπαν πως η επίθεση στο Παρίσι είναι μόνο η αρχή του πολέμου’

default image

Μαρτυρία Γάλλου πολίτη που πέρασε δυόμιση ώρες αγωνίας στο συναυλιακό χώρο του Bataclan. "Οι βομβαρδισμοί στη Συρία μας ανάγκασαν να είμαστε σήμερα εδώ" αναφέρει σε γαλλικό ραδιόφωνο. Οι δράστες αναζητούσαν μια ιδέα που δεν τους προσέφερε ο δυτικός κόσμος, παρότι ήταν Γάλλοι

Η ανάμειξη της Γαλλίας στους βομβαρδισμούς στη Συρία ήταν σύμφωνα με τους δολοφόνους του bataclan η αιτία της επίθεσης στο Παρίσι, ενώ όπως τόνισαν στους ομήρους του χώρου, η 13η Νοέμβρη δεν ήταν παρά μόνο η αρχή του πολέμου. Ο Σεμπαστιάν είναι ένας από τους εκατοντάδες θαμώνες στο συναυλιακό χώρο Bataclan που την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και ο οποίος είχε την τύχη να επιβιώσει της φονικής μανίας των Τζιχαντιστών. Ο Γάλλος μιλά στο ραδιόφωνο RTL για την εμπειρία του και περιγράφει όλα όσα τους ανέφεραν οι δράστες.

Ο πόλεμος του ISIS μόλις που ξεκίνησε

“Μας εξήγησαν πως ήταν οι βομβαρδισμοί στη Συρία που τους ανάγκασαν να βρίσκονται εκεί” αναφέρει ο Σεμπαστιάν και σημειώνει: “Μας μετέφεραν στην αίθουσα όπου οι τραυματίες πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή. Μας εξήγησαν πως αυτό δεν ήταν παρά η αρχή του πολέμου και ότι ήταν εκεί στο όνομα του ισλαμικού κράτους” σημείωσε.

Ο Γάλλος διασωθέντας αναφέρει πως ζήτησαν την άποψή τους για τον αγώνα τους, όταν και επικράτησε σιωπή ή βεβιασμένα νεύματα επιδοκιμασίας με το φόβο της απειλής του όπλου. “Μας μετέφεραν στο διάδρομο όπου μας ανάγκασαν να σταθούμε στη σειρά και μας ζητούσαν να φωνάζουμε προς τους αστυνομικούς ώστε να μην εισβάλουν στο χώρο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απασφάλιζαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους” αναφέρει και τονίζει πως όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ζωσμένοι με βόμβες.

“Τι σημασία έχει το χρήμα;”

Μετά τα πρώτα εφιαλτικά λεπτά, όπου οι Τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ και σκόρπισαν το θάνατο, θέλησαν να μιλήσουν με τους ομήρους. Αυτές τις συνομιλίες περιγράφει ο Γάλλος στο ραδιόφωνο. “Με ρώτησαν αν έχω πάνω μου φωτιά και αν τα χρήματα έχουν σημασία για μένα. Τότε μου ζήτησαν να κάψω ένα, δύο χαρτονομίσματα” αναφέρει για μια από τις συζητήσεις. Ο Σεμπαστιάν ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν την έγκυο γυναίκα να μην πέσει στο κενό, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα: “Οι πραγματικοί ήρωες του Bataclan είναι νεκροί, είναι εκείνοι που προστάτευσαν όλους εμάς τους υπόλοιπους”.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με την έγκυο γυναίκα να κρέμεται στο κενό:

Κάθε λάθος μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο

“Κάθε λάθος λέξη μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο. Μια γυναίκα ζήτησε ένα πουλόβερ γιατί κρύωνε και το ίδιο έκανα κι εγώ. Εκείνη την ώρα, ένας από τους δράστες μου είπε πως άρχιζα να τον εκνευρίζω” αναφέρει για τις δύο και πλέον ώρες που “φλέρταρε” με το θάνατο.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι ακριβώς ζητούσαν οι δράστες, τότε εκείνος ανέφερε: “Αυτό παραμένει ένα ερώτημα. Το μόνο αίτημά τους, ήταν οι αστυνομικοί να απομακρυνθούν και έτσι συμπεράναμε πως επιθυμούσαν να διασώσουν τη ζωή τους. Αλλά κάτι τέτοιο μας φαινόταν απίθανο μετά τη σφαγή που είχαν προκαλέσει” αναφέρει και εξηγεί πως χρησιμοποιούσαν τους ομήρους για να αποτρέψουν την έφοδο των αστυνομικών: “Στεκόμασταν στο παράθυρο και μας ρωτούσαν που βρίσκονταν οι αστυνομικοί και μας έβαζαν να φωνάζουμε στις δυνάμεις ασφαλείας να μην πλησιάσουν. Η πρώτη σφαίρα που έριξαν κόντρα στην πόρτα πέρασε ανάμεσα στους ομήρους”.

Η στιγμή που πίστεψα πως ήταν γραφτό μου να ζήσω

“Από τη στιγμή που ξεκίνησαν να συνομιλούν μαζί μας άρχισα να πιστεύω πως ήταν γραφτό μου να ζήσω. Αυτή η στιγμή θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη μου ως η αρχή της ελπίδας. Γιατί, νωρίτερα, αν με ανακάλυπταν θα ήμουν νεκρός” εξηγεί ο διασωθέντας.

“Η ζωή είναι μια λεπτή κλωστή και πρέπει να την εκτιμούμε. Έχω την αίσθηση πως ξαναγεννήθηκα, πως μου προσφέρθηκε μια ζωή από την αρχή” συμπληρώνει μόλις λίγες ώρες μετά το τέλος του εφιάλτη.

Οι δράστες ήταν Γάλλοι

Μιλώντας για τους Τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο Bataclan, ο Σεμπαστιάν είναι ξεκάθαρος. Δεν επρόκειτο για ξένους, για πρόσφυγες. “Οι δράστες αναζητούσαν μια ιδέα, που ο δυτικός κόσμος στον οποίο ζούσαν, γιατί ήταν Γάλλοι και μιλούσαν άψογα γαλλικά, δεν τους το έδινε. Βρήκαν μια φονική ιδέα, εκδίκησης και μίσους και εκτίμησαν πολύ αργά την αξία που έχει η ανθρώπινη ζωή”.

Πηγή: RTL

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version