Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – “Σκληρή” απάντηση από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – “Σκληρή” απάντηση από το ρωσικό ΥΠΕΞ
Τζο Μπάιντεν AP

Περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Για "ανάλογη απάντηση σε ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία", έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν. Στην "αντεπίθεση" το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τη στήριξή του στην Ουκρανία εξέφρασε έμπρακτα για ακόμη μια φορά το ΝΑΤΟ, μετά τις ανακοινώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου στις Βρυξέλλες, για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυσή της.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας επεσήμανε πως η Ρωσία θα υποστεί βαρύτερες κυρώσεις ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Επιπλέον ανακοίνωσε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.

“Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε. Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά”.

Μπάιντεν: “Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα”

“Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

“Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

“Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Ζελένσκι: “Ο κίνδυνος χημικών όπλων από τη Ρωσία είναι πραγματικός”

“Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεομηνύματος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται την επομένη μιας δήλωσης του Τζο Μπάιντεν, που έκρινε πως η χρήση χημικού όπλου αποτελεί μια “αξιόπιστη απειλή”.

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαμήνυσε ότι “οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τα τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό”.

“Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα , τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στην συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι παράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Δύσης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας ενθάρρυναν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τρομερές.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ να εξακολουθήσει να στηρίζει το “καθεστώς του Κιέβου” δείχνει ότι θέλει να συνεχιστεί η σύρραξη στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

“Σαφή τα μηνύματα προς την Κίνα”

Εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα “είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση” παρά με την Ρωσία.

“Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί” για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.

“Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας”, είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

“Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα