Το Βερολίνο πανηγυρίζει για τον Μακρόν

Το Βερολίνο πανηγυρίζει για τον Μακρόν

Xαρά και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών στη Γερμανία. Ξεκάθαρη η στήριξη στον Μακρόν. Το πρώτο ταξίδι του θα είναι στο Βερολίνο

«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσωσαν την Ευρώπη» σημειώνει ενδεικτικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο στίγμα για το πώς υποδέχεται η Γερμανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε, σε μήνυμά του, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. «Χαίρομαι που το γαλλικό εκλογικό σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ του ανοιχτού κόσμου, της ενωμένης Ευρώπης και της στενής και φιλικής συνεργασίας με τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον συνεχάρη και μάλιστα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Όπως μάλιστα ανέφεραν οι ίδιοι το πρώτο προεδρικό ταξίδι του Εμ. Μακρόν θα είναι στο Βερολίνο.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν! Η νίκη σας συνιστά νίκη για μια δυνατή, ενωμένη Ευρώπη καθώς και νίκη για τη γαλλο-γερμανική φιλία» ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter o εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Zίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη Μακρόν: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα! Αυτά επέλεξε σήμερα η Γαλλία. Tο 'Grande Nation' ήταν, είναι και θα μείνει στο κέντρο και την καρδιά της Ευρώπης».

«Και τώρα θα κάνουμε από κοινού την Ευρώπη καλύτερη» δήλωσε μέσω twitter, o υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο στήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ, το πλέον απευκταίο σενάριο για τη Γερμανία θα ήταν η Μαρίν Λεπέν ως πρόεδρος, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον της Γαλλίας στην ενωμένη Ευρώπη, το ευρώ αλλά και κατ΄ επέκταση για την ίδια την ΕΕ. Η καγκελάριος Μέρκελ μάλιστα, αν και επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις από τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα, δεν αντιστάθηκε τελικά στον πειρασμό και δήλωσε ευθέως ότι θα χαιρόταν αν εκλεγόταν ο Μακρόν καθότι, όπως είπε, ακολουθεί μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Ακόμη πιο σαφής ο Β. Σόιμπλε που αποκάλυψε ότι «πιθανόν» να ψήφιζε Μακρόν, επειδή ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία. Υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομίας είχε ταχθεί ανοιχτά και ο υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τι γοητεύει όμως τόσο πολύ τη γερμανική πολιτική ηγεσία στον νεαρό Γάλλο πολιτικό; Γεγονός είναι ότι οι θέσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου βρίσκονται πολύ κοντά στις γερμανικές, τόσο στα ζητήματα που άπτονται της νομισματικής ένωσης και του ευρώ, όσο και σε άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως το προσφυγικό και το συριακό.

Εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα δώσει νέα πνοή τόσο στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ -θέλει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη και αυτό βρίσκει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο- όσο και στον γαλλογερμανικό άξονα που κλυδωνίστηκε τα τελευταία χρόνια. Στη γερμανική πρωτεύουσα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Μακρόν θα διαδραματίσει σε κάθε περίπτωση εποικοδομητικό ρόλο, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ένας βολικός εταίρος: ο Γάλλος τάσσεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών που ως γνωστόν απορρίπτει αναφανδόν το Βερολίνο, ενώ μολονότι χαρακτηρίζει τη Γερμανία υπόδειγμα σε οικονομικό επίπεδο, επικρίνει δριμύτατα τα υπέρογκα γερμανικά πλεονάσματα και τις πενιχρές, συγκριτικά, γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.

Με πληροφορίες από Dpa, Deutsche Welle

πηγή φωτογραφίας: AP/Markus Schreiber            

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νίκη Μακρόν: Ανακούφιση αλλά και επιφυλάξεις από τον διεθνή Τύπο

SHARE:

24Media Network