Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα ζητήσει την έκδοση του Τζόρνταν Γκούντρο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα ζητήσει την έκδοση του Τζόρνταν Γκούντρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο AP

Ο Γκούντρο είναι ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Silvercorp και έχει παραδεχτεί ότι βοήθησε να οργανωθεί η εισβολή στη Βενεζουέλα.

Την έκδοση του Αμερικανού Τζόρνταν Γκούντρο από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την υπόθεση της απόπειρας ένοπλης «εισβολής» στη χώρα του, στην οποία φέρονται αναμεμιγμένοι δύο Αμερικανοί πολίτες.

Ο Γκούντρο είναι ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Silvercorp και έχει παραδεχτεί ότι βοήθησε να οργανωθεί η εισβολή στη Βενεζουέλα, η οποία ωστόσο απέτυχε και οδήγησε στη σύλληψη 19 προσώπων.

Ο Μαδούρο είπε ότι οι δύο Αμερικανοί «μισθοφόροι», ο Λιούκ Ντένμαν και ο Έραν Μπέρι, θα δικαστούν «δίκαια» από δικαστήριο της Βενεζουέλας αφού «ομολόγησαν» ότι οργάνωσαν αυτήν την εισβολή. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Κολομβία κρύβονται πίσω από αυτήν την υπόθεση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για την επιχείρηση αυτή, είπε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για να επαναπατρίσει τους δύο συλληφθέντες.

Η Ρωσία βλέπει ανάμειξη των ΗΠΑ στην υπόθεση

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Βενεζουέλας, σε μια πρώτη αντίδραση χαρακτήρισε «μη πειστική» την άρνηση των ΗΠΑ ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη στην υπόθεση. «Η δήλωση της Ουάσινγκτον σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στη Βενεζουέλα αυτές τις τελευταίες ημέρες δεν δείχνει πειστική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι οι δύο Αμερικανοί είναι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από την αντιπολίτευση για να επιχειρήσουν να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ο άμεσος επικεφαλής αυτής της εισβολής» την οποία απέτρεψαν οι αρχές το πρωί της Κυριακής στα παράλια της Βενεζουέλας, σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας από το Καράκας οδικώς.

Η τηλεόραση της Βενεζουέλας έδειξε ένα βίντεο από την ανάκριση του Ντένμαν μετά τη σύλληψή του, κατά την οποία ο άνδρας αυτός εξηγεί ότι τον προσέλαβε ο Τζόρνταν Γκούντρο για να εκπαιδεύσει άνδρες στην Κολομβία και κατόπιν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα για να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Όταν ο ανακριτής τον ρωτάει, στα αγγλικά, ποιος είναι ο εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης, ο Ντέντμαν απαντά ότι πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας, οκτώ «μισθοφόροι» σκοτώθηκαν όταν ο στρατός και η αστυνομία «απέτρεψαν» την επιχείρηση αυτή και 19 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να συλληφθεί ο Χουάν Γκουαϊδό (τον οποίο αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας οι ΗΠΑ και περίπου άλλες 50 χώρες) ο Μαδούρο απάντησε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά από τις δικαστικές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα