Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση σε 70 μουσειακά εκθέματα – Ενδεχόμενο εμπλοκής συνωμοσιολόγων

Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση σε 70 μουσειακά εκθέματα – Ενδεχόμενο εμπλοκής συνωμοσιολόγων
Μουσείο της Περγάμου ap

Τουλάχιστον 70 αρχαία εκθέματα σε μουσεία του Βερολίνου ψεκάστηκαν με ένα λιπαρό υγρό. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται άτομα που ανήκουν σε ομάδα συνωμοσιολόγων που κάνει λόγο για "Θρόνο του Σατανά" στο Μουσείο της Περγάμου.

Περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις κατά της τέχνης και των αρχαιοτήτων στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, αλλά χρειάστηκαν περισσότερες από δύο εβδομάδες για να γίνει γνωστή.

Τουλάχιστον 70 αρχαία εκθέματα ψεκάστηκαν με ένα λιπαρό υγρό στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο που φιλοξενεί πέντε διάσημα μουσεία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, επέτειος της γερμανικής επανένωσης.

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν εμπλακεί υποστηρικτές ακροδεξιάς ομάδας συνωμοσιολόγων.

Ο Attila Hindmann, ο οποίος είχε διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία της Covid-19, ισχυρίστηκε κατά το συνωμοσιολογικό του παραλήρημα ότι ένα από τα πέντε μουσεία του Νησιού του Βερολίνου, το Μουσείο της Περγάμου, φιλοξενεί τον “Θρόνο του Σατανά”.

Η κρατική εγκληματική αστυνομική υπηρεσία του Βερολίνου δημοσίευσε λεπτομέρειες της επίθεσης αργά την Τρίτη, 17 ημέρες αφού τουλάχιστον ένας άγνωστος εισβολέας στόχευσε αρχαίες αιγυπτιακές σαρκοφάγους, πέτρινα γλυπτά και πίνακες του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές έστειλαν email σε άτομα που επισκέφτηκαν το μουσείο την ημέρα της επίθεσης, ζητώντας πληροφορίες.

Η αστυνομία εξήγησε σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης ότι διερευνούσε την επίθεση για περισσότερο διάστημα πριν την δημοσίευσή της “αλλά για στρατηγικούς λόγους” καθυστέρησαν την ενημέρωση του κοινού.

Το λιπαρό υγρό που ψεκάστηκε στα δεκάδες αντικείμενα έχει προκαλέσει ζημιά και έχει αφήσει ορατούς λεκέδες.

Σύμφωνα με το BBC, ένα από τα μουσεία που έγιναν στόχος των παράλογων επιθέσεων είναι το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο φιλοξενεί το περίφημο Βωμό της Περγάμου, που ανεγέρθηκε από τον Βασιλιά Ευμένη II τον Δεύτερο αιώνα π.Χ. Η Πέργαμος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας.

Καταστροφικές επιθέσεις σε εκθέματα έγιναν επίσης στο Μουσείο Neues, στο Alte Nationalgalerie και αλλού.
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα