Βολιβία: Αμερικανική μελέτη αμφισβητεί ότι ο Μοράλες έκανε νοθεία

Βολιβία: Αμερικανική μελέτη αμφισβητεί ότι ο Μοράλες έκανε νοθεία
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες AP

Ερευνητές του MIT μετά από ενδελεχή έρευνα αμφισβητεί ότι ο Εβο Μοράλες και το κόμμα του προχώρησαν σε νοθεία στις προηγούμενες εκλογές.

Μελέτη ερευνητών του MIT που αμφισβητεί ότι πράγματι έγινε νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση βγάζοντας τους υποστηρικτές της στους δρόμους στην έναρξη της κρίσης που οδήγησε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες να παραιτηθεί καταγγέλλοντας πραξικόπημα, πυροδότησε την ανταλλαγή βολών μεταξύ δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η ανάλυση δύο ερευνητών του Εργαστηρίου Δεδομένων και Επιστημονικής Ανάλυσης Εκλογών (Election Data and Science Lab) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει πως η θέση ότι ο Μοράλες κέρδισε χάρη σε νοθεία έχει προβλήματα και συμπεραίνει πως είναι «πολύ πιθανό» ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός πράγματι να κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου με τη διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων που χρειαζόταν για να αποφευχθεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), αποστολή παρατηρητών του οποίου είχε κρίνει πως έγινε νοθεία, απέρριψε τη μελέτη των ερευνητών του MIT, χαρακτηρίζοντάς την «αντιεπιστημονική».

Στη Βολιβία διεξάγονται νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο. Η μελέτη των ερευνητών του MIT εξώθησε τον Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βολιβία προσφεύγοντας αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, να καλέσει την Κυριακή τη «δημοκρατική» διεθνή κοινότητα να χειριστεί με μεγάλη προσοχή τις επικείμενες νέες εκλογές.

«Οι πραξικοπηματίες σκοπεύουν να αποκλείσουν τους υποψηφίους μας», τόνισε ο Έβο Μοράλες σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Σε έκθεσή τους, οι απεσταλμένοι του ΟΑΚ έκαναν λόγο για πολλές παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός κρυμμένου εξυπηρετητή (server) στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων το οποίο κατ’ αυτούς προοριζόταν για να μεταστρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του Μοράλες, προέδρου της Βολιβίας για 14 χρόνια.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε εν μέσω βίαιων επεισοδίων και υπό την πίεση του στρατού μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, μιλώντας περί «πραξικοπήματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα