Βολιβία: Πέθανε στη φυλακή ο "υπουργός κοκαΐνης" Λουίς Άρσε Γκόμες

O Λουίς Άρσε Γκόμες στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Chonchocoro, στα προάστια της Paz, ακούει την ποινή του στις 13 Ιουλίου του 2009 μετά την κατηγορία για γενοκτονία και σωρεία από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (AP Photo/STR)
O Λουίς Άρσε Γκόμες στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Chonchocoro, στα προάστια της Paz, ακούει την ποινή του στις 13 Ιουλίου του 2009 μετά την κατηγορία για γενοκτονία και σωρεία από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. AP

Κατηγορήθηκε για "εξαφανίσεις" πολιτικών, είχε προσλάβει ως σύμβουλο τον Χασάπη της Λιόν και έμεινε στην ιστορία ως Υπουργός... κοκαΐνης. Ο Λουίς Άρσε Γκόμες απεβίωσε στη φυλακή.

Ο Λουίς Άρσε Γκόμες, άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, που απέκτησε το προσωνύμιο 'υπουργός κοκαΐνης' διότι μετέτρεψε το πάμφτωχο κράτος της Λατινικής Αμερικής σ’ ένα από τα κέντρα της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, τη δεκαετία του 1980, πέθανε στη φυλακή, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας επικαλούμενα υπουργό της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Άρσε Γκόμες, που ήταν 82 ετών κατά τα δημοσιεύματα στον Τύπο, έγινε υπουργός Εσωτερικών όταν κατέλαβε την εξουσία στη χώρα των Άνδεων η δικτατορία του στρατηγού Λουίς Γκαρσία Μέσα (1980-’81).

Είχε κατηγορηθεί πως ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις "εξαφανίσεις" τουλάχιστον 100 πολιτικών κρατούμενων, τις φυλακίσεις άλλων 4.000 και πλέον, καθώς και για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προειδοποίηση που είχε απευθύνει στους αντιπάλους του στρατιωτικού καθεστώτος να "έχουν παραμάσχαλα τις διαθήκες τους" έμεινε στην ιστορία, όπως και το γεγονός ότι είχε προσλάβει τον αμετανόητο ναζί Κλάους Μπάμπι, τον Χασάπη της Λιόν, που διέφυγε στη Βολιβία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως σύμβουλο.

Ο Άρσε Γκόμες εξέτισε ποινή κάθειρξης 20 ετών σε αμερικανική φυλακή για εμπορία ναρκωτικών πριν απελαθεί στη Βολιβία το 2009, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης 30 ετών που του είχε επιβληθεί ερήμην για γενοκτονία και πολιτικές δολοφονίες.

Ο υπουργός Αστυνομίας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Χαβιέρ Ίσα, δήλωσε στην εφημερίδα Los Tiempos ότι ο Άρσε Γκόμες, ο οποίος έπασχε από διαβήτη, ήταν νεφροπαθής και είχε αρτηριακή υπέρταση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο την 22α Μαρτίου και πέθανε προχθές, Δευτέρα, από σηπτικό σοκ. Πρόσθεσε ότι το κράτος θα προσφέρει βοήθεια για να τελεστεί η κηδεία του.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ναρκωτικά, Βολιβία
SHARE:

24Media Network