Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Σχεδόν 3.000 μετανάστες παραμένουν άστεγοι, στην καρδιά του χειμώνα

Μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν πάνω από τη φωτιά
Μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν πάνω από τη φωτιά AP

Μέσα στο δριμύ ψύχος οι περίπου 3000 μετανάστες στη βόρεια Βοσνία περιμένουν, προς το παρόν μάταια, να αποκτήσουν μία έστω προσωρινή στέγη.

Σχεδόν 3.000 μετανάστες παραμένουν επί εβδομάδες άστεγοι στη βόρεια Βοσνία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ορισμένοι από αυτούς πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών στην καρδιά του χειμώνα.

Κάποιοι από αυτούς που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό Λίπα κοντά στα κροατικά σύνορα πριν από δύο εβδομάδες όταν μεγάλο μέρος του κάηκε από πυρκαγιά. Μερικοί παραμένουν στην εγκατάσταση, σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ πολλοί έχουν φύγει.

Άλλοι έχουν σκορπιστεί σε κοντινά δάση, ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Κροατία.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες στη Βοσνία», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον.

Μετανάστες στη Βοσνία
Μετανάστες στη Βοσνία AP


«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του παρέχουν στήριξη, όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση», σημείωσε ο ίδιος.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μερικοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό περίμεναν την Τρίτη στην ουρά για να παραλάβουν τρόφιμα που διένειμαν ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Άνδρες μαζεύονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει με άχρηστα ξύλα, ενώ άλλοι έκαναν μπάνιο σε ένα κοντινό ρέμα, τρεμάμενοι καθώς προσπάθησαν να στεγνώσουν.

Ο αρχηγός αποστολής του ΔΟΕ στη Βοσνία, ο Πέτερ Βαν ντερ Αουγεράερτ, δήλωσε ότι υπάρχει χώρος για πολλούς από τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε κοντινά κέντρα, αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών.

Ο Σουχρέτ Φαζλίτς, δήμαρχος της πόλης Μπίχατς, που βρίσκεται κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό, δήλωσε ότι η περιοχή του ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο που θα έπρεπε να μοιραστεί με άλλα μέρη της χώρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network