Ζήσαμε τη θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο

Ζήσαμε τη θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο
Καύσωνας Alexandros Michailidis / SOOC

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου καταγράφηκε η πιο θερμή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο υπεύθυνα για τις ακραίες θερμοκρασίες, λένε οι επιστήμονες.

Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου (62,62 Φαρενάιτ), ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου 2016, που ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου (62,46F), καθώς οι καύσωνες “χτυπούν” σε όλο τον κόσμο.

Οι νότιες πολιτείες της Αμερικής υποφέρουν από τον “θερμικό θόλο” που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, στην Κίνα, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με το θερμόμετρο να ξεπερνά του 35 βαθμού Κελσίου (95F) ενώ στη Βόρεια Αφρική σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου (122F).

Ακόμη και στην Ανταρκτική, η οποία διανύει αυτή την περίοδο την εποχή του χειμώνα, κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και παράλληλα η ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας στα νησιά Αργεντινής έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με 8,7 βαθμούς Κελσίου (47,6F).

“Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που θα έπρεπε να γιορτάζουμε”, δήλωσε η κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του Ινστιτούτου Γκράνθαμ για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον του Imperial College του Λονδίνου. “Είναι μια θανατική καταδίκη για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα”.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι για τις ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με ένα αναδυόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα