Αγώνας δρόμου για την ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς μέσω Νέας Υόρκης

Αγώνας δρόμου για την ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς μέσω Νέας Υόρκης
Στιγμιότυπο από το Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης AP

Ο Υπουργός Οικονομικών Χ.Σταϊκούρας θα έχει επαφές στη Ν.Υόρκη προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές παρουσιάζοντας το σχέδιο "Ηρακλής" για τα κόκκινα δάνεια.

Την προσέλκυση του ενδιαφέροντος μεγάλων θεσμικών επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα επιχειρήσει η ελληνική αποστολή που βρίσκεται από την Κυριακή στη Νέα Υόρκη με πρώτο βήμα την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Μέσα από τις επαφές που θα έχει στην αμερικανική μεγαλούπολη ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Capital Link, θα προσπαθήσει να πείσει ξένους επενδυτές ότι πλέον το σχέδιο των κόκκινων δανείων παρότι αρκετά μεγάλο αντιμετωπίζεται.

Μιλώντας με τραπεζίτες της Wall Street θα του μιλήσει για το στρατηγικό σχέδιο “Ηρακλής” που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα έως και 30 δισ. βελτιώνοντας σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών αφού τιτλτοποίηση των κόκκινων δανείων θα συνοδευτεί και από κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις όποιες ζημιές θα έχουν οι τράπεζες. Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας στην Βουλή με προοπτική να αρχίζει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2020.

Η εφαρμογή του, ανοίγει δρόμους για επενδύσεις στα ομόλογα που θα εκδοθούν για τα κόκκινα δάνεια αλλά για τις μετοχές των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες θα αρχίσουν πλέον να ανακάμπτουν σταθερά.

Σε αυτό το Capital Link ο υπουργός οικονομικών, φιλοδοξεί να απαντήσει με κάποια καθυστέρηση στα ερωτήματα της αγοράς σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τις εμπορικές τράπεζες που δεν μπορούν ακόμη να εμφανίσουν κέρδη και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ανάκαμψη των τραπεζών θα σημάνει και την σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, απώτερος στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να «ιδιωτικοποιήσει» ξανά τις μεγάλες τράπεζες, πουλώντας ξανά σε ιδιώτες τα μεγάλα μερίδια σε μετοχές που έχει συγκεντρώσει το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και από τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες έναντι της χρηματικής στήριξης που παρείχε τα τελευταία χρόνια.
 

Παράλληλα βέβαια ο υπουργός οικονομικών θα μεταφέρει και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή στην λειτουργία του κράτους, την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, την μείωση του φορολογικού βάρους μέσω του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την Παρασκευή, αλλά και του προγραμματισμού για μειώσεις φόρων από το 2020 ως το 2023.

Επίσης θα περιγράψει το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αλλαγή των όρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και εύπορων επενδυτών που θέλουν να αλλάξουν φορολογική κατοικία. Επίσης θα περιγράψει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα και την στρατηγική για την επιτάχυνση της μείωσης του χρέους και την εδραίωση της Ελλάδας στην αγορά χρήματος μετά τις επιτυχημένες απόπειρες που έγιναν με τις εκδόσεις ομολόγων και την σταθερή πτώση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων από το περασμένο καλοκαίρι.
 

Στην ατζέντα του υπουργού θα είναι εκτός από τις επίσημες ομιλίες στο πλαίσιο του συνεδρίου και οι κατ ιδίαν συναντήσεις με μεγάλους επενδυτικούς οίκους όπως ο γίγαντας στις επενδύσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα PIMCO, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs , η Black Rock, και η Morgan Stanley, η Nomura αλλά και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως η Blue Crest, η Helm, και η Third Point .

Όπως γίνεται φανερό πλέον ακροατήριο της ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι μόνο εκπρόσωποι από κερδοσκοπικά κεφάλαια όπως μέχρι πρόσφατα, αλλά και το λεγόμενο το “πραγματικό χρήμα”, δηλαδή οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν τα χρήματα τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός οικονομικών, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Την Τρίτη, ο υπουργός οικονομικών θα παρευρεθεί στην «Ημέρα της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Greek Day at NYSE) όπου , όπως θέλει η παράδοση και από τους προκατόχους του αναμένεται να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στον κόσμο χτυπώντας την παραδοσιακή καμπάνα του NYSE.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version