Οι 4+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα το 2022

Οι 4+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα το 2022
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc

Ολοένα και αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων, ενώ παράλληλα οι τιμές τους αυξάνονται ραγδαία τόσο στα ενοίκια όσο και κυρίως στις τιμές πώλησης. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την αγορά κατοικίας το 2022.

Πριν 2 χρόνια, με την ουσιαστική λήξη της οικονομικής κρίσης (τουλάχιστον δημοσιονομικής) στην Ελλάδα, πολλοί θα περίμεναν μια αλματώδη ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συνέβη και οι ρυθμοί αύξησης στις πωλήσεις ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως και οι ρυθμοί αύξησης των τιμών, τόσο στα ενοίκια όσο και κυρίως στις τιμές πώλησης.

Η πανδημία από τη μία και οι νέες κρίσεις που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα όμως και επηρεάζουν φυσικά και την Ελλάδα οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας πολλών σεναρίων για την ελληνική αγορά κατοικίας το 2022.

Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται; Αν ναι, με τι ρυθμούς; Αυξητικούς ή σταθεροποιητικούς; Οι κύκλοι της αγοράς επικεντρώνουν πάντως τις εκτιμήσεις τους σε ορισμένους βασικούς παράγοντες, οι οποίο θα κατευθύνουν την αγορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

1. Η προσφορά νέων κατοικιών

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια νέα γενιά κατοικιών, σύγχρονων προδιαγραφών, το 2022 και τα προσεχή χρόνια. Με άλλα λόγια, η προσφορά νέων κατοικιών θα αυξηθεί σημαντικά.

Όπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το κτιριακό δυναμικό είναι παλιό και αυτό δεν αφορά μόνο τα σπίτια αλλά και τα γραφεία. Η δεκαετής οικονομική κρίση δε βοήθησε την οικοδομή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης και του τουρισμού (και της αύξησης της ζήτησης για βραχυχρόνια μισθωμένες κατοικίες) και παρά την πανδημία, κατασκευάζονται πολλά νέα κτίρια κατοικιών, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

2. Τα στεγαστικά δάνεια

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Κράτος στις τράπεζες πλέον είναι η διάθεση κεφαλαίων για στεγαστικά δάνεια.

Τα στεγαστικά δάνεια (εφόσον δίνονται με σαφείς και δίκαιους όρους, και σε όσους μπορούν να τα αποπληρώσουν) βοηθούν την αγορά ακινήτων και την οικονομία στο σύνολό της.

Το 2021 έχει ήδη καταγραφεί σημαντική αύξηση των στεγαστικών δανείων (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), αν και τα νούμερα είναι ακόμη μικρά και σε καμία περίπτωση δε μπορούν ούτε καν να συγκριθούν με την προ κρίσης και πανδημίας κατάσταση, όπου κατά μέσο όρο χορηγούνταν στεγαστικά δάνεια άνω των 13 δισ. ευρώ ετησίως.

Και το 2022 αναμένεται μια νέα πιστωτική επέκταση, σημαντικό μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην αγορά κατοικιών.

3. Οι πλειστηριασμοί

Με βάση τα στοιχεία του iMEdD Lab, από το 2018 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 46.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για λόγους σύγκρισης, το έτος ρεκόρ πλειστηριασμών ήταν το 2009 με 52.000 πλειστηριασμούς σε ένα έτος.

Με περίπου 1 στους 2 πλειστηριασμούς να αφορούν κατοικίες ή οικόπεδα με κατοικίες, διαφαίνεται σημαντική ευκαιρία για αγορά κατοικών σε καλή τιμή.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία δίνει πλέον το αυτόματο δικαίωμα μείωσης της τιμής πρώτης προσφοράς έως και 35% σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον στους πρώτους πλειστηριασμούς.

Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να αυξηθούν και πολλά ακίνητα να αλλάξουν χέρια και το 2022.

4. Οι φόροι στα ακίνητα

Όσο επιβαρύνονται τα ακίνητα με φόρους και τέλη, τόσο πιο ακριβή γίνεται τόσο η απόκτησή τους όσο και η κατοχή της ιδιοκτησίας τους. Για να αναπτυχθεί η αγορά κατοικίας χρειάζονται γενναίες περικοπές φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Ήδη έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσα στα σημαντικά κίνητρα περιλαμβάνεται η αναστολή καταβολής ΦΠΑ 24% για την αγορά νεόδμητων κατοικιών, ακόμη και έως και το τέλος του 2024, η δωρεάν γονική παροχή ακίνητης περιουσίας (που έληξε στο τέλος του 2021) αλλά και η απαλλαγή γονικής χρηματικής δωρεάς έως 800.000 ευρώ από φορολόγηση με συντελεστή 10%.

Το 2022 εκτιμάται ότι θα γίνει περαιτέρω εξορθολόγηση στον ΕΝΦΙΑ με αυτοτελή φορολόγηση του κάθε ακινήτου και ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των βαρών με πολλές κλίμακες και συντελεστές.

4+1 Η αβεβαιότητα λόγω των πολλαπλών κρίσεων

Η αλήθεια είναι ότι η νέα δεκαετία που ξεκίνησε το 2020 έχει επιφυλάξει ήδη στα δύο πρώτα της χρόνια ουκ ολίγες κρίσεις. Σημαντικά γεγονότα, κυρίως ανθρωπογενή, όπως η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και καταστάσεις πρωτόγνωρες για τις γενιές που είναι εν ζωή σήμερα, όπως η πανδημία, δημιουργούν πολλαπλές αναταράξεις στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τα ακίνητα βέβαια είναι παραδοσιακά μια επένδυση αρκετά ασφαλής οπότε αναμένεται να υπάρξει εκ νέου στροφή στην επένδυση σε ακίνητα, είτε αφορά κατοικίες είτε οικόπεδα επί των οποίων μπορούν να ανεγερθούν νέες κατοικίες.

Ωστόσο, η όλη ανασφάλεια που δημιουργούν οι απανωτές κρίσεις θα επηρεάσουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Μένει να αποδειχθεί πόσο ανθεκτική είναι η αγορά αυτή και η χώρα μας σε όλα αυτά, στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας από τη μία, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποστήριξη και ασφάλεια που αυτή παρέχει, από την άλλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα