Αντικειμενικές αξίες – ακίνητα: Βροχή αιτημάτων από δήμους για “κούρεμα” των τιμών ζώνης

Αντικειμενικές αξίες – ακίνητα: Βροχή αιτημάτων από δήμους για “κούρεμα” των τιμών ζώνης
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας Alexandros Michailidis / SOOC

Στους 125 έχουν ανέλθει οι δήμοι από όλη τη χώρα που έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος υπάρχει ήδη αίτημα για μια σχετική παράταση στην όλη διαδικασία που έχει ανοίξει το Υπ. Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα μπορούν οι Δήμοι να καταθέσουν το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αναθεώρηση των τιμών ζώνης σε περιοχές που πρόσφατα αναθεωρήθηκαν ή εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει πριν λίγες μέρες μιλώντας στο 40ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο υπουργός Οικονομικών έως τις 6 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη για τυχόν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στις ζώνες ευθύνης τους. Σημειώνεται ότι υπήρξε μια σχετική παράταση καθώς ήταν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η σχετική προθεσμία.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Σταϊκούρας “λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη – αν και κλήθηκε – η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και – περιορισμένης κλίμακας – επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, αποφασίσαμε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη.

Εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ. Ενώ συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο φόντο αυτό δεκάδες δήμοι έχουν σπεύσει να ζητήσουν “κούρεμα” των αντικειμενικών τιμών. Συγκεκριμένα, 125 δήμοι από όλη τη χώρα έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος υπάρχει ήδη αίτημα για μια σχετική παράταση.

Να σημειωθεί ότι πολλοί δήμοι θεωρούν ότι είναι υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που θεσπίστηκαν το 2022 και γιαυτό ζητούν διορθώσεις, ώστε να αποφευχθούν, όπως σημειώνουν, άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Πάντως, με βάση όσα ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών, δε θα υπάρξει αναδρομικότητα στις νέες τιμές και αυτές θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία αναθεώρησης με το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Τι ζητούν οι δήμοι;

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι στην Κομοτηνή,το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατέθεσε αίτημα για μείωση αντικειμενικών κατά 20%,κάτι που σημαίνει μείωση από 100 ευρώ στους οικισμούς με τις χαμηλότερες αξίες μέχρι 200 ευρώ σε αυτούς με τις υψηλότερες.

Στην Ιθακη ,που οι αντικειμενικές αυξήθηκαν 250% το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει :

A) Ανωγή 650,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Β) Εξωγή 700,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Γ) Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Δ) Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ε) Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από 1.200,00 που ισχύει σήμερα)

Ζ) Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

ΣΤ) Περαχώρι 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Η) Πλατρειθιάς 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Θ) Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ι) Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο Δήμος Αγρινίου με αίτημά προς το ΥΠΟΙΚ ζήτησε να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης , μετά τη συγκέντρωση πολλαπλών αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή ο οποίος επεξεργάστηκε την πρόταση που απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, τη μείωση κατά 20% των τιμών στις υφιστάμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου από το Υπουργείο Οικονομικών.

O δήμος Πατρέων ζητά «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές ενώ την οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών.

Ο δήμος Πύργου ζήτησε μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς προκειμένου να διαμορφωθεί μια” δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας”¨όπως κατέγραψε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις για την Αττική

Πρώτος, ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ζήτησε μείωση των νέων αντικειμενικών κατά 50%, σε 30 περιοχές από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Στο σημείωμα του προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Επίσης, δεκάδες είναι οι δήμοι της Αττικής που ζητούν μείωση αντικειμενικών τιμών. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

Ο δήμος Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ανά ζώνη που κυμαίνεται από 10% έως 30% .Ειδικότερα,η πρόταση προβλέπει να διαμορφωθούν ως εξής οι τιμές ανά ζώνη:

ΖΩΝΗ Α’ – 1.800,00 €

ΖΩΝΗ Β’ – 1.570,00 €

ΖΩΝΗ Γ’ – 1.520,00 €

ΖΩΝΗ Δ’ – 1.430,00 €

ΖΩΝΗ Ε’ – 1.350,00 €

Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επιπεδα του έτους 2018 ζητά ο δήμος Αμαρουσίου που προτείνει και τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

“Βαθύ κούρεμα” των αντικειμενικών ζητείται από τους δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, οπου οι αυξήσεις σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι υπέρογκες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες και των πολιτών.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση στο Ελληνικό με τις νέες αντικειμενικές αξίες κυμαίνεται από 10,52% έως 45%, αύξηση που δεν λαμβάνει τα δεδομένα της περιοχής και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών

Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο δήμος Βριλησσίων όπως και ο δήμος Πετρούπολης, ο δήμος Αγιου Δημητρίου Αττικής, οπου η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81%.

Ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου έχει κι αυτός εκφράσει έντονες ενστάσεις για τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Όπως σημειώνεται. κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές και για αυτό τον λόγο ζητείται σημαντική μείωση τους.

Στη Ραφήνα, ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Ο δήμος Παλλήνης ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους ενώ το ίδιο αίτημα έχει και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και την επαναφορά τους σ’ αυτές που ίσχυαν την 31/12/2021 καθώς και την επανεξέταση του συντελεστή παλαιότητας για τις κατοικίες άνω των 50 ετών ζητά με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμος Γλυφάδας, ζητά την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις, σε μια περιοχή, βέβαια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα