Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πήραν επιστρεπτέες προκαταβολές– Πώς να κάνουν ένσταση

Αναποδογυρισμένες καρέκλες έξω από κλειστό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας
Αναποδογυρισμένες καρέκλες έξω από κλειστό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας AP

Διορία 5 ημερών δίνεται σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν ενστάσεις για να διεκδικήσουν εκ νέου την επιστρεπτέα προκαταβολή που τυχόν δεν πήραν στην 3 ή την 4η φάση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Με απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, σε όσους «κόπηκαν» από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3 και 4, να διεκδικήσουν εκ νέου τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Έτσι όσοι από τους επιτηδευματίες δεν τα κατάφεραν, όταν έτρεξε το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας myBusiness Support που έθεσε σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ).

Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα της 3η και της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής η συμμετοχή ήταν μεγάλη και πολλές ήταν εκείνες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που κόπηκαν. Ειδικά στην 4η φάση όπου για πρώτη φορά το 50%της ενίσχυσης ήταν μη επιστρεπτέο σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων με αποτέλεσμα να κοπεί το 50% των αιτούντων. Αναλυτικά στον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ, ενώ στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.

ADVERTISING

Τώρα πάντως το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, μετά και τα εύλογα σχετικά αιτήματα πολλών που είχαν κατατεθεί, ανοίγει τη δυνατότητα διορθώσεων κι ενστάσεων όπου με τεκμηρίωση θα μπορεί όποιους επιθυμεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Ήδη μάλιστα η ΑΑΔΕ στέλνει ενημερωτικό e-mail ενημερώνοντας για τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων επανεξέτασης. Έτσι θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν το νου τους και να ανοίξουν το σχετικό πεδίο ειδοποιήσεων στο taxisnet και μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του σχετικού μηνύματος να καταθέσουν την αίτησής τους και τα σχετικά έγγραφα.

Αναλυτικά στο αίτημα επανεξέτασης θα πρέπει να καταγραφεί:

  • σε ποιο γύρο Επιστρεπτέας έγινε η αίτηση και στη συνέχεια απορρίφθηκε
  • τους λόγους απόρριψης
  • και βέβαια να γίνει επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που έχασαν.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων από τη φορολογική διοίκηση, όσοι «προκριθούν» θα λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση . Υπενθυμίζεται ότι συνολικά πάνω από 16 δισ. ευρώ έχουν διανεμηθεί μέσω των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αποτέλεσε το βασικό όχημα στήριξης πολλών επιχειρήσεων, ειδικά ΜμΕ και επαγγελματιών.

Η επιστροφή των χρημάτων

Να σημειωθεί ότι και η φάση των ενστάσεων ολοκληρωθεί θα ανοίξει η διαδικασία ενημέρωσης για τια ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν. Δηλαδή η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα και βέβαια το τι θα πρέπει να επιστραφεί από τους 7 κύκλους Επιστρεπτεάς Προκαταβολής

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί οι δικαιούχοι θα μπορούν όταν ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφών:

  • Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλει σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, και όταν ενεργοποιηθεί το σχετικό μέτρο, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 μπορούν αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστρεπτέα Προκαταβολή, Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ
SHARE:

24Media Network