Έκλεισε το βιβλίο για το 7ετές – Το δημόσιο άντλησε 2 δισ. με επιτόκια 2%

Έκλεισε το βιβλίο για το 7ετές – Το δημόσιο άντλησε 2 δισ. με επιτόκια 2%
Τράπεζα της Ελλάδος eurokinissi

Στα 6,3 δισ. έφτασαν τελικά οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ, από όπου το δημόσιο άντλησε κεφάλαια 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου που θα μπορεί να αγοράσει η δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Προς το Παρόν η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ αγοράζει μικρές ποσότητες ομολόγων από τις εμπορικές τράπεζες .

Επίσης έντονη ήταν η αγοραστική δραστηριότητα και των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες για πρώτη φορά δεν είχαν περιορισμούς στο πόσα ομόλογα θα μπορούν να διακρατήσουν αλλά και το γεγονός ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ αλλά και την διατραπεζική.

Τα 2 δις που άντλησε το ελληνικό δημόσιο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση χρηματοδοτική ανάγκη θα προστεθούν στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει (ή τουλάχιστον να έχει το περιθώριο να το καθυστερήσει όσο γίνεται ) την χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προσφέρει ο ESM με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.

Η έκβαση της έκδοσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη με δεδομένα τα ειδικά χαρακτηριστικά της και την χρονική συγκυρία στην οποία γίνεται, δηλαδή την αρνητική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς να μπορεί να συγκριθεί με ίσους όρους η προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2019 διαμόρφωσε ένα μέσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 1,9% .

Σταϊκούρας: Η εμπιστοσύνη των αγορών επιβεβαιώνονται

“Η εμπιστοσύνη από τις αγορές επιβεβαιώνεται”, σχολιάσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, από την οποία το δημόσιο άντλησε κεφάλαια 2 δις ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών θύμισε ότι η σημερινή έκδοση είχε τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο επιτόκιο με την αντίστοιχη έκδοση 7ετούς ομολόγου που έγινε τον Ιούλιο του 2019, η οποία έγινε σε πολύ καλύτερες συνθήκες . Επίσης είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που είχε διαμορφώσει η αντίστοιχη έκδοση του Φεβρουαρίου του 2018 που είχε φτάσει το 3,5% .

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, η σημερινή έκδοση είχε και τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού όπως είπε, απορροφήθηκε κυρίως από θεσμικούς επενδυτές και ξένα χαρτοφυλάκια .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα