Ένας αλλιώτικος Στουρνάρας: Ήρθε η ώρα να πληρώσει η Εκάλη

Ένας αλλιώτικος Στουρνάρας: Ήρθε η ώρα να πληρώσει η Εκάλη
Eurokinissi

Αποφασισμένος να ανακουφίσει την μεσαία τάξη που στενάζει υπό το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων, ο υπουργός Οικονομικών. Συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής" για όλους και για όλα

Αποφασισμένος να περάσει το νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τη Βουλή δηλώνει στο ” Βήμα της Κυριακής ” ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει τις αντιδράσεις σε συμφέροντα που εκπροσωπούνται από ακραίες φωνές φιλελευθερισμού και διαμηνύει πως “ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη”.

Τονίζει, επίσης, ότι περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων, ενώ εξαγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι οι πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που απουσιάζουν από τις επενδύσεις και περιορίζονται στα εισοδήματα που λαμβάνουν από τα ενοίκια. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι διάφορα “παράθυρα” στους νόμους, πληρώνουν χαμηλούς φόρους.

Σε απάντηση για την κριτική που του ασκείται, ο Γιάννης Στουρνάρας, επέμεινε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι φόροι στην Ελλάδα ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ (περίπου το ίδιο με την Πορτογαλία και την Ισπανία) και είναι κάτω από το 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρά ταύτα, παραδέχεται πως ο συνεπής φορολογούμενος έχει φτάσει στα όριά του, γι’ αυτό και καταφεύγει στην φορολόγηση της ιδιοκτησίας με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και στη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι φωνές που ακούγονται εις βάρος του, προέρχονται από… ακραίους του φιλελευθερισμού (Μπακογιάννη, Μάνος, Ξαφά) και από οργανωμένα συμφέροντα πλουσίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προτίθεται να διευκολύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων και να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις κληρονομιές, με στόχο να κινηθεί η αγορά. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν πρώτη κατοικία, η φορολογία θα είναι ακόμα πιο χαμηλή.

Τέλος, εξαγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξουν ρυθμίσεις και διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα για την άσκηση της φορολογικής διοίκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα