ΕΝΦΙΑ: Στο "περίμενε" πολλοί ιδιοκτήτες για τους συμψηφισμούς φόρου για "κουρεμένα" ενοίκια

Ακίνητα
Ακίνητα ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Ενάμιση χρόνο περιμένουν πολλοί ιδιοκτήτες για να γίνουν οι συμψηφισμοί με φορολογικές οφειλές των εκπτώσεων φόρου που δικαιούνται για το "κούρεμα" 40% των ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητων ακινήτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα των αυτόματων συμψηφισμών του ΕΝΦΙΑ με υπεσχημένες εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που «κουρεύτηκαν» προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα στις αναρτήσεις των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που έγινε πριν λίγες μέρες, πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει κανονικά τις δηλώσεις Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια για επαγγελματικές στέγες, κύριες κατοικίες, φοιτητικά σπίτια, για έναν ή περισσότερους μήνες της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, δεν είδαν να γίνεται συμψηφισμός για το 12% του χαμένου ενοικίου τους, όπως προβλέπεται. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση φόρου, αντιστοιχεί με το 20% του 60% των ποσών των μηνιαίων ενοικίων.

ADVERTISING

Μάλιστα η απογοήτευση είναι μεγάλη, καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοί αναμένουν, να δουν πότε θα γίνει ο σχετικός συμψηφισμός, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να καταβάλλουν τις δόσεις τους για το φόρο εισοδήματος του 2021, είτε τον πλήρωσαν εφάπαξ, με αποτέλεσμα τα περιθώρια να στενεύουν για την τελική εκκαθάριση του συμψηφισμού.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στην επιστολή που κατέθεσε στο οικονομικό επιτελείο.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και συνεχή ερωτήματα και διαμαρτυρίες ενδιαφερομένων ιδιοκτητών καθώς και φοροτεχνικών, σας επισημαίνουμε τις εξής σημερινές εκκρεμότητες, αλλά και τις προτάσεις μας για την επίλυση επί μέρους προβλημάτων που παραμένουν από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής:

Στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» των φορολογουμένων που γνωρίζουν ότι δικαιούνται συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων από μειώσεις ενοικίων από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) δεν εμφανίζεται κανείς απολύτως αυτόματος συμψηφισμός! Πρέπει συνεπώς, στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είτε να εμφανιστούν άμεσα και να αφαιρεθούν από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» τα συμψηφιστέα ποσά και το απομένον πληρωτέο ποσό φόρου, ή έστω να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο αυτόματης διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξει η προθεσμία καταβολής των δόσεων!».

Άλλες εκκρεμότητες

Παράλληλα η Ομοσπονδία καταγράφει και μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων.

«Δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, με αποτέλεσμα διάφοροι ενοικιαστές να αρνούνται να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ και προσθέτει ότι θα πρέπει «να εκκαθαριστούν και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων».

Επίσης τονίζει ότι «δεν έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για υποβολή δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον πάγιο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν από την κατά το χρόνο εκείνο ελλιπή πληροφόρηση».

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις λύσης μισθώσεων, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί «και πάλι να δοθεί παράταση μέχρις ότου στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ προστεθεί η επιλογή 'Ενεργές Μισθώσεις' στην οποία να εμφανίζονται όλες οι μισθώσεις που στο σύστημα θεωρούνται ενεργές, ώστε εύκολα ο φορολογούμενος να βρίσκει και να δηλώνει τη λύση των ήδη ανενεργών χωρίς να υπόκειται σε άδικα πρόστιμα για αυτό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ, Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE:

24Media Network