Ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου: Οι λόγοι απόρριψης των δηλώσεων ιδιοκτητών

Ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου: Οι λόγοι απόρριψης των δηλώσεων ιδιοκτητών
Ακίνητα Eurokinissi

Γιατί το 20% των δηλώσεων για το "κούρεμα" των ενοικίων της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 απορρίφθηκαν. Χρήσιμος οδηγός για το μέλλον.

Το 80% σχεδόν των δηλώσεων που έκαναν ιδιοκτήτες ακίνητων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 έγιναν δεκτές από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα αποτελέσματα επεξεργασίας που έκαναν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο ένα 20% «έφαγε πόρτα» για 12 λόγους, ωστόσο για κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 51.863 αιτήσεις Νοεμβρίου και 58.123 αιτήσεις Δεκεμβρίου δεν εγκρίθηκαν για τους εξής λόγους:

1. Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης (21.658 δηλώσεις)

2. Το μηνιαίο μίσθωμα τη δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης (11.860 δηλώσεις)

3. Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο (12.802 δηλώσεις)

4. Δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή / συζύγου (19.611 δηλώσεις)

5. Έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία / επιχείρηση (6.444 δηλώσεις)

6. Έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης (3.750 δηλώσεις)

7. Ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (μη δικαιούχοι εκπτώσεων) (2.039 δηλώσεις)

8. Δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ μισθωτή (756 δηλώσεις)

9. Ο εκμισθωτής έχει αποβιώσει (39 δηλώσεις)

10. Ο μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο για χρήση κατοικίας (646 δηλώσεις)

11. Μη πληττόμενος μισθωτής / Δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας (566 δηλώσεις)

12. Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9 (2.199 δηλώσεις)

Πού χωρούν διορθώσεις;

Να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω είναι προφανές ότι κάποιες περιπτώσεις λαθών μπορεί να διορθωθούν. Πιο συγκεκριμένα στις εξής περιπτώσεις μπορεί να γίνειδιορθωτική κίνηση:

• Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης

• Ο εκμισθωτής έχει αποβιώσει και προφανώς θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τους κληρονόμους (39 δηλώσεις)

• Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9

• Δεν έχει συμπληρωθεί το ΑΦΜ του εκμισθωτή

Επίσης επιμέρους διόρθωσες απαιτούνται σε 5.159 δηλώσεις ή στο 1,94% των δηλώσεων Νοεμβρίου ενώ για το Δεκέμβριο απαιτούνται διορθώσεις σε 5.865 δηλώσεις ή στο 1,93%

Σύμφωνα, πάντως, με τη, μέχρι σήμερα, επεξεργασία των δηλώσεων COVID από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων , για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 645.060 συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ποσού 84.148.786,68 ευρώ

Παράλληλα με την απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, επιλύθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τη διαχείριση των επιχειρήσεων με υποκαταστήματα που έχουν ΚΑΔ κλειστών επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στις περιπτώσεις αυτές το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή ποσοστό μείωσης του μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που έχουν εκμισθώσει ακίνητα σε υποκαταστήματα θα μπορούν να δουν την επικαιροποιημένη εικόνα των μισθωμάτων τους από μεθαύριο, Τετάρτη 3/3/2021. Επίσης, όπως αναφέρει το Υπ. Οικονομικών με βάση τις παρατηρήσεις που έλαβε πό φορείς, θα εκδοθούν άμεσα αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν ειδικότερα ζητήματα διαχείρισης των Δηλώσεων COVID για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεύτερη ευκαιρία

Στο μεταξύ μέχρι τις 9/3/2021 μετατέθηκε η καταληκτική που έληγες χτες και έτσι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

o Για τους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

o Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

▪ Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

▪ Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.

▪ Μέχρι τις 16/3/2021, αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

▪ Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα