Εθνική Τράπεζα: Επιβεβαιώνεται το Αραβικό ενδιαφέρον για το 20%

Εθνική Τράπεζα: Επιβεβαιώνεται το Αραβικό ενδιαφέρον για το 20%
Εθνική Τράπεζα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας για το 20% των μετοχών. Αμείωτη η ζήτηση για δάνεια και χωρίς νέα κόκκινα. Δεύτερες σκέψεις για το Frontier II.

Το ενδιαφέρον του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαίωσαν χθες κύκλοι της Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι το ενδιαφέρον των Αράβων, με τις σχετικές συζητήσεις να ξεκινούν μετά την επίσκεψη του διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι αρκετά προχωρημένο, και συναρτάται άμεσα με την διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο διευκρίνισαν ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν αφού πρώτα η κυβέρνηση καταλήξει στην στρατηγική αποεπένδυσης που θα υιοθετήσει μέσω του ΤΧΣ για όλες τις συμμετοχές στις συστιμικές τράπεζες.

Πληροφορίες πάντως από την τραπεζική αγορά θέλουν το ενδιαφέρον των Αράβων να μην είναι το μόνο και την διοίκηση τόσο του ΤΧΣ όσο και της Εθνικής Τράπεζας να έχουν δεχθεί και άλλες προτάσεις για το προς διάθεση ποσοστό.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Άνοιξη. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, μόλις το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.

Κομβικό σημείο πάντως θα αποτελέσει η στρατηγική αποεπένδυσης που θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση για τις συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες, με τις εξελίξεις να τοποθετούνται για το επόμενο μήνα.

Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει στην κατοχή την πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής τράπεζας. Πρόκειται για την Goldman Sachs, την JP Morgan και την Bank of America και μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος προκειμένου να φέρει εις πέρας την διαδικασία διάθεσης του πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας, στην οποία το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3%.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η πρόσληψη της Rothschild, ως συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης που θα συντάξει έως τα τέλη Νοεμβρίου την έκθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης με βάση την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συντάξει σύμφωνα με τον νόμο «αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα».

Ο σύμβουλος διάθεσης με βάση τις τρεις υποψηφιότητες και ο οποίος θα επιλεγεί με την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, θα υποβάλλει με την σειρά του στο ΤΧΣ έκθεση αποτίμησης και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής, εφόσον αυτή προχωρήσει.

Ακάθεκτο το ενδιαφέρον για νέα δάνεια

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν χθες οι κύκλοι της διοίκησης για το αμείωτο ενδιαφέρον τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παρά την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους χρήματος. «Η ροή των αιτημάτων για νέα δάνεια παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» τόνισαν χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισαν ότι μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που έδειξε η Εθνική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες για χρηματοδοτήσεις στον κλάδο της Ενέργειας πλέον στο κέντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει και ο κλάδος του Τουρισμού και αντίστοιχα projects.

Σε ότι αφορά σε πιθανό κύμα νέων κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους τονίζοντας ότι ούτε οι πληθωριστικές πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών ούτε η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους να προκαλούν νέο κύμα κόκκινων δανείων ικανό να προκαλέσει ανησυχία.

Δεύτερες σκέψεις για το Frontier II

Την ίδια στιγμή στην Εθνική Τράπεζα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την χρήση ή όχι του Προγράμματος Ηρακλή για την τελευταία τιτλοποίηση που έχει μείνει στο σχεδιασμό μείωσης των κόκκινων δανείων της, το project Frontier II ύψους 1 δις. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 οι πληροφορίες θέλουν την Eurostat να έχει εγείρει θέμα για το αν και σε ποιο βαθμό θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ηρακλής, για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 48 δις ευρώ.

Αποτέλεσμα της εμπλοκής αυτής είναι να καθυστερεί η έγκριση των τιτλοποιήσεων που είναι σε εκκρεμότητα, μεταξύ αυτών και το Frontier II. «Ο Ηρακλής ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, παραδέχονται κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας αλλά τα νέα δεδομένα προκαλούν δεύτερες σκέψεις».

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη Οκτωβρίου με συνέπεια η προοπτική μιας νέας παράτασης για τον Ηρακλή να θεωρείται πιθανή έως ότου λήξει η εκκρεμότητα με την Ε.Ε.

Αρχικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχεδίαζε να συμπεριλάβει στον Ηρακλή την τιτλοποίηση Frontier II, με την οποία η Τράπεζα κλείνει τους ανοικτούς λογαριασμούς στο κεφάλαιο των κόκκινων δανείων. Το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ πωλήθηκε στην επενδυτική εταιρεία (Hedge Fund) Bracebridge Capital, με έδρα τη Βοστώνη, οποία μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τα κεφάλαια των καταπιστευμάτων του Yale και του Princeton. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η doValue.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα