Eurogroup: Αντιπαράθεση Βορείων – Νοτίων για τα κορονομόλογα

Eurogroup: Αντιπαράθεση Βορείων – Νοτίων για τα κορονομόλογα
Στιγμιότυπο από Eurogroup AP

Συμμάχους αλλά και αντιπάλους θα έχει σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στην κρίση με τον κορονοϊό.

Δεν πέρασαν 48 ώρες πριν ο Ευρωπαϊκός Βορράς ακυρώσει εκ των προτέρων την πρόταση που θα γίνει σήμερα από την Κομισιόν για ένα πιο ενεργό ρόλο του ESM στην αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας με κορονομόλογα που θα παρείχαν φθηνή χρηματοδότηση σε όλη την Ευρωζώνη

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνουμε άλλη μια φορά θεατές μιας διαμάχης Βορείων – Νοτίων της Ευρώπης.

Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Δεν ακούν καθόλου καλά μια αναβαθμισμένη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως μηχανισμού διάσωσης των χωρών που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την επιδημία του κορονοϊού.

Η μόνη υποχώρηση που μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιηθούν 200 δισ. από τα συνολικά 410 δισ. ευρώ του αποθεματικού του για χρηματοδοτήσεις. Δέχονται επίσης τα χρήματα που θα δοθούν να διέπονται από μια αιρεσιμότητα – έστω και πιο χαλαρή από αυτήν μια ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής – αλλά δεν κάνουν πίσω σε μια συγκεκριμένη προϋπόθεση: Θέλουν το ΔΝΤ να είναι παρόν σε κάθε ένα από τα προγράμματα που θα υπογράψει ο μηχανισμός με κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η συμμετοχή του ταμείου δεν θα είναι στο σκέλος της χρηματοδότησης αλλά στην παροχή τεχνογνωσίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα εργαλείο για την στήριξη των Ευρωπαϊκών οικονομικών θα το καταστήσει ανενεργό καθώς στο τέλος της ημέρας θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από καλό στις χώρες, που θα δεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο θα μοιάζει πολύ με ένα μνημόνιο.

Από την άλλη μεριά θα βρεθούν η Γαλλία και η Ιταλία με αρκετές χώρες να τις ακολουθούν που θα ήθελαν μια ανοιχτή χρηματοδότηση από τον ESM από την οποία θα ευεργετούνταν όσα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ώστε να μην αποτελεί στίγμα προβληματικής διαχείρισης μια χρηματοδότηση από το μηχανισμό.

Στρατηγική υποχώρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει σήμερα σε μια στρατηγική υποχώρηση. Με την κίνηση της ΕΤ για επέκταση των αγορών σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα κατά 750 εκ ευρώ δίνεται ο χρόνος για να  ωριμάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.

Αν και ο Ευρωπαϊκός Βορράς ξεμείνει από πυρομαχικά στην προσπάθεια να στηρίξει τις οικονομίες της Γερμανίας της Ολλανδίας και της Φιλανδίας τότε θα δεχθεί τον αναβαθμισμένο ρόλο του ESM ως φυσικό επακόλουθο. 

Στο μεταξύ μια κάποια ισορροπία θα διατηρείται στην Ευρωπαϊκή αγορά χρέους με την συνέχιση και την ένταση τους προγράμματος της αγοράς ομολόγων όπου θα συμμετέχει και η Ελλάδα .

Πρωτοβουλία για την απασχόληση

Το δεύτερο μέρος της πρότασης της ΕΕ αφορά μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με την ανακατεύθυνση πόρων από τα εθνικά ΕΣΠΑ .

Το πρόγραμμα που είχε στόχο να χρηματοδοτήσει ενεργές δράσεις απασχόλησης αναμένονταν να ξεκινήσει από το τέλος του χρόνου οπότε και υπολογίζεται ότι τα πρόβλημα με τον κορονοϊό θα έχει υποχωρήσει. Πάντως με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς τα χρήματα που θα διατεθούν θα είναι σχετικά λίγα .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα