Η Evergrande καταρρέει, η Λαγκάρντ καθησυχάζει – Αγωνία για τις συνέπειες

Η Evergrande καταρρέει, η Λαγκάρντ καθησυχάζει – Αγωνία για τις συνέπειες
shutterstock

"Η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande θα ήταν περιορισμένη", λέει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ ο όμιλος καταρρέει και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικοποίησε σήμερα τον αντίκτυπο που θα είχε στην ευρωζώνη μια ενδεχόμενη πτώχευση του υπερχρεωμένου κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande.

«Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελιξεις στην Κίνα οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η Γαλλίδα Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», προσθεσε ενώ η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.

Ο ιδιωτικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Ο πρόεδρος του ομίλου Σου Τζιαγίν, ο οποίος ήταν άλλοτε μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, υπογράμμισε προχθές, Τετάρτη, το βράδυ πως ο όμιλος οφείλει «να κάνει τα πάντα για να τιμήσει» τις δεσμεύσεις του.

Ερωτηθείσα εξάλλου για τον κίνδυνο ενός επίμονου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Αύγουστο ξεπέρασε το στόχο του 2% που έχει θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε πως αναμένει «μια επιστροφή σε πολύ περισσότερη σταθερότητα τον ερχόμενο χρόνο» επειδή «πολλές από τις αιτίες για την αύξηση των τιμών είναι προσωρινές».

«Έχει μεγάλη σχέση με τις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε, ενώ η άλλη κύρια προσωρινή αιτία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, μετά τη μείωσή του κατά 3 μονάδες που ίσχυσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για να υποστηριχθεί η κατανάλωση με φόντο την πανδημία της Covid-19.

Από συγκέντρωση επενδυτών στα γραφεία της Evergrande. AP Photo/Ng Han Guan

 

Τι οδήγησε την Evergrande στο χείλος του γκρεμού

Όλα ξεκίνησαν με την εταιρεία να δηλώνει ότι δεν μπορεί να πουλήσει ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αρκετά γρήγορα για να εξυπηρετήσει τα τεράστια χρέη της, ανακοινώνοντας παράλληλα πως έχει τεράστιο ζήτημα ρευστότητας.

Αστυνομικοί απέκλεισαν την είσοδο στα κεντρικά όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες οργισμένοι επενδυτές, εμποδίζοντας παράλληλα και τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Η εταιρεία έσπευσε να κατηγορήσει τις “συνεχιζόμενες αρνητικές αναφορές στα ΜΜΕ” ως υπαίτιες για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο – έναν διαχρονικά καλό μήνα για τις πωλήσεις στην Κίνα.

Οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας ειδοποιήθηκαν από την αρχή στέγασης ότι ο όμιλος Evergrande δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους δανείων ως τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε το Bloomberg, υπογραμμίζοντας τον διευρυνόμενο αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κρίση ρευστότητας του κολοσσού ακινήτων.

Η κρίση αυτή εξόργισε επενδυτές και αγοραστές ακινήτων, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα