Η Φιλοξενία συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Η Φιλοξενία συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας
Ξενοδοχειακή μονάδα. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Ο τουρισμός συνεισφέρει στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η Φιλοξενία, καταλύματα και εστίαση, κρατούν τα σκήπτρα της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Τη στιγμή που η Ελλάδα σχεδιάζει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού (14 Μαϊου έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία) και το άνοιγμα της εστίασης, νωρίτερα, ίσως και πριν το Πάσχα, όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός, γενικά, και ο κλάδος της Φιλοξενίας, ειδικά, που είναι τα καταλύματα και η εστίαση, αποτελούν κομβικής σημασίας εργαλείο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπο, η οποία –στην παρούσα συγκυρία με τον κορονοϊό– λαμβάνει το χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης.

Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάστηκε μια ακόμη μελέτη κατ’ εντολή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, την οποία διεξήγαγε η Grant Thornton.

Στη μελέτη «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα», αποτυπώνεται το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τομέα της Φιλοξενίας όχι μόνο απορρόφησε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, ούτε απλά διεύρυνε την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, αλλά είναι και ο μόνος κλάδος που επενδύει ετησίως στην αναβάθμιση των μονάδων του.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, που αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κλπ.) καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και σε 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία. Πρόκειται για τους τομείς: Βιομηχανία – μεταποίηση, Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, Κατασκευές, Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Μεταφορά και αποθήκευση, Ενημέρωση και επικοινωνία, Επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Παράλληλα η έρευνα από τις επενδύσεις στη Φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).

Η μελέτη, εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης.
  • Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες περίπου 12 δισ. ευρώ.
  • Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δισ. ευρώ).
  • Η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Από την περαιτέρω εξέταση του βαθμού ανθεκτικότητας σε μη συστημικές κρίσεις (υγειονομική κρίση COVID-19), μέσω της στατιστικής συσχέτισης των οικονομικών μεγεθών Φιλοξενίας με μεγέθη ζήτησης (τουριστική κίνηση), προκύπτουν λιγότερες απώλειες κύκλου εργασιών στη Φιλοξενία δεδομένης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης το 2020, όπως και η δυνατότητα της Φιλοξενίας να συγκρατεί το μέγεθος των απωλειών που δημιουργούνται από μη συστημικές κρίσεις.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι η Φιλοξενία χαρακτηρίζεται από δυνατότητα ταχείας αντιμετώπισης και απόκρισης σε εξωγενείς μεταβολές (επαναφορά στο ήμισυ του έτους), καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης συγκριτικά με λοιπούς κλάδους (εμπόριο, κατασκευές, χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες κλπ.).

Επισημαίνεται δε ότι η Φιλοξενία εμφανίζει σημάδια ταχείας επαναφοράς σε απώλειες του κύκλου εργασιών που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες, ενώ διαθέτει υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης των αρνητικών οικονομικών κύκλων και άμεσης απόδοσης των πόρων που εν τέλει επενδύονται σε αυτή.

«H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα