Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% για λιανεμπόριο και εστίαση

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% για λιανεμπόριο και εστίαση
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021" Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση του ενοικίου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τους κλάδους που μένουν κλειστοί τα Χριστούγεννα λόγω lockdown και αποζημίωση των ιδιοκτητών. Ξεκινά και 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Την μείωση κατά 80% των ενοικίων των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ως πρόσθετο μέτρο για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και του νέου lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ανακοίνωσε ειδικότερα για το λιανεμπόριο και την εστίαση, αλλά και επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με ταυτόχρονη αποζημίωση από το κράτος των ιδιοκτητών των ακινήτων κατά 60%. Ανέφερε επίσης ότι ξεκινά και ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε πάντως την επιλογή του click away, εκτίμησε ότι δουλεύει καλά και ταυτόχρονα διαμήνυσε σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα πως πρέπει ούτως ή αλλως να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ανεξαρτήτως κορονοϊού.

Δήλωσε όμως ότι: “Επειδή έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες, αλλά και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις. Αυτές δηλαδή που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους τις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%”.

Σχολίασε δε σαρκαστικά πως αυτό δεν είναι αντικοινωνικό μέτρο και δεν αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τους μικρομεσαίους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το 60% των ενοικίων θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου,τόνισε και εξήγησε πως εάν κάποιος πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσει 200 ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι προχωρά η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 τον Ιανουάριο. Θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυση στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου κατά 20%.

“Το click away δουλεύει καλά- Όποιος δεν πάει στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα βρεθεί ούτως ή άλλως σε δύσκολη θέση”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει επίγνωση πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο εμπόριο και πόσο επώδυνο είναι να μένει κλειστό ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Τόνισε όμως ότι αυτό υπέδειξαν οι ειδικοί και συνέκρινε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αναγκάζονται τώρα άρον-άρον να κλείσουν για τα Χριστούγεννα.

Και υπερασπίστηκε το click away, το οποίο επισήμανε ότι στα ελληνικά λέγεται “παράδοση εκτός”,αναφερόμενος εμμέσως στις… αντιρρήσεις Μπαμπινιώτη για τη χρήση αγγλικών όρων.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε το λιανεμπόριο, να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί και δεν θα απολογηθούμε για αυτό” δήλωσε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: “Ποια είναι η εναλλακτική την οποία προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα ή να παραμείνουν τελείως κλειστά;”

Σχολίασε επίσης ότι άκουσε και από τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ την επιχειρηματολογία ότι το click away ευνοεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και απάντησε με δύο επιχειρήματα. Πρώτον, σημείωσε ότι γνωρίζει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

“Δεύτερον θα πρέπει να αντιληφθούμε, κυρίες και κύριοι σε αυτή την αίθουσα, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και αν πιστεύετε ότι μπορούμε να πάμε πίσω και αν πιστεύετε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στις παγκόσμιες τάσεις της οικονομίας… Στο ΚΚΕ το πιστεύετε. Εξάλλου έχετε κάνει καριέρα 80 χρόνια πιστεύοντας αυτά. Εν πάση περιπτώσει, είναι μία ευκαιρία και για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου και υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα για να το κάνουν. Γιατί οι επιχειρήσεις που δεν θα το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, την επόμενη μέρα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε μάλιστα ότι: “Μέχρι στιγμής η εικόνα που έχω είναι ότι το click away δουλεύει καλά. Διευκολύνει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατάρρευσης των εταιρειών Courier”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμμέσως υπερασπίστηκε τις εταιρείες ταχυμεταφορών, επικαλούμενος τα στοιχεία που ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πως από 100.000 πακέτα τη μέρα έφτασαν τις 500.000.

Χαρακτήρισε δε το click away “μία ανάσα, μία ανακούφιση για το λιανεμπόριο το οποίο δοκιμάζεται”.

Συνολικα ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντροτου και δήλωσε ότι η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ. Παραδέχθηκε βέβαια ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 αποτελεί μία δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Αιτιολόγησε δε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, λέγοντας: “Αποφύγαμε την έκρηξη ανεργίας, έστω και με μικρές απώλειες στο εισόδημα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα