Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τα δυο πλάνα για την οικονομία – Τι πρότειναν για φόρους, ΜμΕ, φτώχεια και μισθούς

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τα δυο πλάνα για την οικονομία – Τι πρότειναν για φόρους, ΜμΕ, φτώχεια και μισθούς
Η "μετωπική" Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή InTime

Από τη μια η περιγραφή ενός σκηνικού επιτυχίας στην οικονομία κι από την άλλη η ανάδειξη της πίεσης των χαμηλότερων στρωμάτων από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ευδιάκριτη στην ομιλία του Πρωθυπουργού η αγωνία για τις επιπτώσεις της κρίσης στους πιο αδύναμους.

Επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ, μείωσης της ανεργίας, αποκλιμάκωση των φόρων, μέτρα προστασίας απέναντι στην κρίση και υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό περιελάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού σε σχέση με το οικονομικό πλάνο των επόμενων μηνών. Βέβαια με την αναφορά “προσπαθούμε” έκανε ευδιάκριτη την ανησυχία για το πόσο θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα σκηνικό αποτυχίας με επιλογές που εντείνουν τη φτώχεια, δημιουργούν ασφυξία στους μικρομεσαίους, χτίζουν αβεβαιότητες για την επόμενη μέρα. Παράλληλα αφού άσκησε δριμεία κριτική τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, σ αλλά και στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να περιγράψει ένα σκηνικό αδιαφάνειας με αναθέσεις ύψους 4,9 δισεκ. τη τελευταία, αλλά και με εξοπλιστικά προγράμματα «μαμούθ» την τελευταία διετία φωτογραφίζοντας ένα σκηνικό διαφθοράς, πίσω από τις διαδικασίες αυτές.

Αναλυτικά οι προτάσεις των δυο πλευρών:

Μέτρα προστασίας

Ο κ. Μητσοτάκης αφού απέδωσε στη διεθνή κρίση τα όσα συμβαίνουν στις ενεργειακές τιμές θα «χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022».

Έτσι ανακοίνωσε ότι:

· πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

· αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.

· κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα ήδη η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα ανακοίνωσε παρατάσεις στις αποπληρωμές των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του προγράμματος Συν- ΕΡΑΣΙΑ αλλά και του μέτρου των Παγίων Δαπανών.

Επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε δεόντως χτες τις επενδυτικές επιλογές μεγάλων διεθνών εταιριών.

«Ανάπτυξη από τη μία, κοινωνική φροντίδα από την άλλη» ήταν το κεντρικό σύνθημα που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός.

«Για τη μεν πρώτη, την ανάπτυξη, μιλούν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realtyκαι τόσοι άλλοι που επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Φόροι

Επίσης, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ότι «όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», όπως και «χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα». «Συνολικά 57, 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Η ίδια πολιτική, όπως είπε, εξακολουθήσει και το 2022, αφού θα βρει «χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες», όπως γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κοινωνικό ενδιαφέρον δεν μονοπωλείται από καμία πολιτική παράταξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας

«Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα του της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης συμπληρώνοντας πως «τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Οδυνηρή πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Για τους ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τα χρέη. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να γίνεται απαγορευτικό. Για τους νέους που βρίσκουν εμπόδια στη γνώση. Για τους εργαζόμενους που καταδικάζετε στο μεροκάματο της ανασφάλειας και της φτώχειας». «Σε αυτήν την πραγματικότητα αντιπαρατάσετε προπαγάνδα και ψέμα», υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Μειώσεις φόρων για πλούσιους

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει επιμένετε σε αποτυχημένες συνταγές. Στις μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Στην συμπίεση των εισοδημάτων ώστε οι μικρομεσαίοι να γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε μία πειρατική λεηλασία του κράτους». «Το ίδιο μοντέλο δηλαδή που μας οδήγησε στη χρεωκοπία και θα οδηγήσει πάλι εκεί αν δεν το αλλάξουμε έγκαιρα», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, την ώρα που «σε όλο τον κόσμο τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν».

Ο ρόλος του κράτους

«Η θεωρία για την αυτορρύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη στην πανδημία, όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή. Η αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς δημοσίου συστήματος Υγείας πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Ο Μπάιντεν κατέθεσε πλάνο ύψους 1.75 τρις για κοινωνικές δαπάνες. Η μέχρι πρότινος άτεγκτη ΕΕ διέθεσε 750 δισ. για την ανάκαμψη. Η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό» σταχυολόγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας προς τα κυβερνητικά έδρανα πως «και εσείς πού βρίσκεστε ενώ ο κόσμος αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των συνταγών της χρεωκοπίας, έχετε παγιδεύσει τη χώρα στις εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Όλοι ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το δημόσιο χώρο, εσείς ντιλάρετε με συμφέροντα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Παλιές “συνταγές”

Ο κ Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποδόμηση του δημόσιου πυλώνα, «όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, που αφήνετε καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οδηγείτε εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παρατημένα στο έλεός τους νοσοκομεία. Όχι μόνο στην Παιδεία που αφήνετε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ γιατί ντιλάρατε με σχολάρχες. Όχι μόνο στην εργασία που διαλύσατε το 8ωρο και δικαιώματα γιατί ντιλάρατε με το ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες. Όχι μόνο στην ασφάλιση, που πήρατε το 1 δισ. από την 13η σύνταξη, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικούρισης γιατί ντιλάρατε με τα funds. Και στην ενέργεια, που εκχωρήσατε μεσούσης της κρίσης το 17% της ΔΕΗ και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πάλι ντιλάρατε με funds» ανέφερε.

Προτάσσονται τα ιδιωτικά συμφέροντα

«Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμπληρώνοντας πως «το δίλημμα είναι σε όλο τον κόσμο αν μετά την πανδημία θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στην απολυταρχία των ασύδοτων αγορών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει χέρια και εσείς επιμένετε στις χρεωκοπημένες συνταγές του χθες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση πως «το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο, της συντήρησης και της προόδου».

«Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σαφές: Με την προοδευτική παράταξη για δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και των ανισοτήτων. Με μία νέα αρχή με την κοινωνία ή σε νέα δεινά για την κοινωνία» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι «η απάντησή σας αποτυπώνεται στο σημερινό προϋπολογισμό. Στην αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή. Προβλέπετε μείωση ελλείμματος 6 μονάδες το 2022. Ποιος σας ανάγκασε να δεσμευθείτε σε χρονιά πανδημίας στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη ως το 2024; 9 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε μία διετία. Γιατί, ποιος σας ανάγκασε; Διαπίστωσα από τη συζήτηση με τον Επίτροπο Οικονομικών πως δεν σας το ζήτησε η Κομισιόν».

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ

Αντίθετα, «εμείς δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα το κυβερνητικό σχήμα ότι «δεν κόβετε μόνο κοινωνικές δαπάνες και εισοδήματα, αλλά φορτώνετε και νέα βάρη. Διαφημίζετε αύξηση εσόδων από φόρους και λέτε ότι θα έρθει μέσα από τον ΦΠΑ και την ανάπτυξη. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 4,5%, αλλά η αύξηση εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν την τρύπα του 3%; Τα συνήθη υποζύγια, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ανισότητες

«Ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι δείκτες αλλά και το θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Δε θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι. Είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι χαώδεις ανισότητες. Η κυβέρνησή σας κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενο την ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η έκρηξη ακρίβειας έχει μειώσει 10% την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ.

Ακρίβεια

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η πανδημία επιβάρυνε τα πιο νεαρά και πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού. Εάν συνυπολογιστεί το κόστος διαβίωσης, κόστος ενοικίου, τόκους δανείων ή κόστος συντήρησης κατοικίας, τότε συμπεραίνουμε πως μεγάλο μέρος του μέσου νοικοκυριού εισέρχεται στη λεγόμενη «ζώνη υλικής αποστέρησης». Ταυτόχρονα, ο ίδιος παρατήρησε πως «η πλειονότητα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε σημαντική μείωση κύκλου εργασιών. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανάδοχοι, επιχειρήσεις, αγρότες, επαγγελματίες να παραμένουν απλήρωτοι».

Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ΜμΕ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης με την πολιτική σας από μεγάλη ελπίδα γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία». «Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι μικρομεσαίες, είναι αποκλεισμένες από τα 12,7 δισ. Αποκλεισμένες από το Ταμείο, από τον τραπεζικό δανεισμό, χωρίς ρευστότητα και γεμάτες χρέη, πώς θα επιβιώσουν;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ πρόσθεσε πως «αυτή είναι η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας κερδίσατε τις εκλογές. Από εκεί που τους ονομάζατε ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τώρα έχουν γίνει ζόμπι που πρέπει να φύγουν από τη μέση». «Πέρυσι λέγατε ότι θα απορροφήσετε και εκταμιεύσετε 2,6 δισ.

Τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο αναθεωρήσατε στο 1,6 δισ. και τελικά σήμερα η απορροφητικότητα τελικά είναι 150 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες εισηγμένες παρουσιάζουν βλετιωμένες επιδόσεις και οι μικρομεσαίες στενάζουν, το κόστος ζωής αυξάνεται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Αποτέλεσμα είναι παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες να διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, καθώς «επιστρέφετε στο μοντέλο που οδήγησε στη χρεωκοπία για να εξυπηρετήσετε φίλους και χορηγούς», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα