Μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων από το Δημόσιο με αρωγό τις τράπεζες

Μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων από το Δημόσιο με αρωγό τις τράπεζες
Άνθρωποι με μάσκα έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Μέσα σε έξι μήνες το ελληνικό Δημόσιο θα έχει καλύψει πάνω από το 90% του ετήσιου στόχου δανεισμού με το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων να απορροφώνται από τις ελληνικές Τράπεζες που αποκομίζουν σημαντικά οφέλη

Με την υπερπολύτιμη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επιταχύνει το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου καθώς οι δαπάνες που έχει προκαλέσει στον Προϋπολογισμό η κρίση της πανδημίας προφανώς και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

Όπως εξηγεί στο news247.gr επικεφαλής dealing room συστημικής τράπεζες «μέσα σε σχεδόν έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου που ανακοινώθηκε χθες, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει καλύψει πάνω από το 90% του ετήσιου στόχου δανεισμού για φέτος. Ήδη, προσθέτει η ίδια πηγή, με τις τρεις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εξόδους στις αγορές έχει αντλήσει 8,5 δις. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προσθέσεις και την επανέκδοση του 10ετούς το ποσό εκτιμάται ότι θα φθάσει ήδη τα 11 δις. ευρώ, όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού είχε προσδιοριστεί στα 12 δις. ευρώ». Βεβαίως, καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός το φθινόπωρο του 2020, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δις. ευρώ, ενώ πλέον έχει ήδη διπλαστιαστεί ξεπερνώντας τα 15 δις. ευρω.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Παρά το γεγονός ότι η αυξητική τάση του δανεισμού του Δημοσίου διευκολύνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο και κατά την τελευταία έκθεσή του αναγνώρισε τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, καταλύτης σε αυτό την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η ΕΚΤ φαίνεται ότι κατέχει περίπου το 41% των διαπραγματεύσιμων ελληνικών ομολόγων. Μόνο κατά τον τελευταίο μήνα (Μάιο) η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας περίπου 3,74 δις. ευρω. Συνολικά η ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δις. ευρω από το σύνολο των περίπου 62 δις. ευρω που είναι διαπραγματεύσιμα. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 δις. ευρω, διευρύνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων.

… και των ελληνικών τραπεζών

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκδόσεων απορροφώνται από τις ελληνικές Τράπεζες. Για του λόγου το αληθές μόνο κατά την διάρκεια του 2020 οι τοποθετήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκαν κατά περίπου 12 δις. ευρω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία στο τέλος του 2020 κατείχε στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 20 δις. ευρω όταν πριν ξεσπάσει η πανδημία το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 4 δις. ευρω.

Στο σύνολό τους οι συστιμικές τράπεζες απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη από την συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική, καθώς επενδύοντας στις νέες εκδόσεις ομολόγων, στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως collateral στην ΕΚΤ προκειμένου να λάβουν επιδοτούμενη, έως και 1%, ρευστότητα.

Σύμφωνα με την τελευταία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, καταγράφεται σημαντική αύξηση δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα, ο οποίος πλέον υπερβαίνει τα 44 δις. ευρω.

Χθες πάντως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για πιθανό εκτροχιασμό του δανεισμού του Δημοσίου επισημαίνοντας στην έκθεσή του ότι σε ό,τι αφορά στα επόμενα έτη, καθοριστική αναμένεται να είναι η αναπτυξιακή επίδραση των “πόρων” που θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία, κυρίως μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου περιόδου 2021-2027, καθώς και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλουν στην καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το 2021, λόγω των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποφαίνεται ότι μπορεί να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η ομαλή διαχείριση του ελληνικού χρέους καθώς και η τάση για ισχυρή αποκλιμάκωση του λόγου δημοσίου χρέους/ΑΕΠ μετά το 2021 επισημαίνει η σχετική έκθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα