Πάγος στον… πάγο οφειλών 600 εκατ. προς την εφορία – “Βουνό” τα ληξιπρόθεσμα κορονοχρέη

Πάγος στον… πάγο οφειλών 600 εκατ. προς την εφορία –  “Βουνό” τα ληξιπρόθεσμα κορονοχρέη
Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη eurokinissi

Για αυτούς που δεν κατάφεραν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν μεταξύ Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, υπάρχει η δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση.

Να λύσει μερικώς το πρόβλημα του συσσωρευμένου χρέους προς τις φορολογικές αρχές επιχειρεί το Υπ. Οικονομικών. Έχοντας το «άγρυπνο» μάτι των θεσμών να παρακολουθεί στενά κάθε απόπειρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιχειρεί, με μια πρώτη κίνησης, να διευκολύνει τους φορολογούμενους να κρατηθούν στη ζωή μεταθέτοντας πληρωμές για το 2022 και με ορίζοντα που φτάνει υπό προϋποθέσεις και τα 4 χρόνια. Ουσιαστικά δίνει νέες παρατάσεις για τα χρέη που κανονικά θα πληρώνονταν το τέλος Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο για να αποφύγουν τον «ξαφνικό» θάνατο.

Αναλυτικά η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών. Πρόκειται, δηλαδή για τον ΦΠΑ Μαρτίου – Ιουνίου (1ο Lockdown) αλλά και τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών που έληξαν κατά την διάρκεια του 1ου Lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αναμένεται σήμερα ανάλογη απόφαση και από το Υπ. Εργασίας για ασφαλιστικά χρέη που φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Πάντως τα προαναφερόμενα χρέη αυτά που φτάνουν, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, το 1 δισ. ευρω είναι ένα μικρό μέρος σε σχέση με αυτά που μαζεύτηκαν μέσα στο 2020 από απλήρωτους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος. Σημειώνεται ότι οι δόσεις για τους φόρους αυτούς ξεκίνησαν όπως πάντα το β΄ εξάμηνο του 2020, ωστόσο πολλοί φορολογούμενοι μην μπορώντας να ανταποκριθούν κατέληξαν στο να συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμα χρέη που φτάνουν λίγο κάτω από το επίπεδο των 6 δις ευρώ (5,786 δισεκ). με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Για αυτούς λοιπόν που δεν κατάφεραν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν μεταξύ Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, υπάρχει η δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια μόνο έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην εφορία κ.λπ.).

Επίσης οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου παρατάθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2021 και τώρα παρατείνονται εως το τελος του 2021! Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αποπληρωθούν τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

Επίσης οι μηνιαίες δόσεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής μετατέθηκαν για μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Πάντως η αγορά με δεδομένο και το βάρος των συσσωρευμένων χρεών (ΔΟΥ Ασφαλιστικά Ταμεία) αλλά κι αυτών που δυνητικά θα έλθουν καθώς στο τέλος του Φεβρουαρίου λήγουν δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για το 2020 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας ζητεί μεγαλύτερη γενναιοδωρία τονίζοντας την ανάγκη επαναφοράς ρύθμισης της των 120 δόσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα