Πράσινο φως από την ΤτΕ για την εξαγορά της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια Τράπεζα

Πράσινο φως από την ΤτΕ για την εξαγορά της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια Τράπεζα
Παγκρήτια Τράπεζα facebook @pancretabank

Μετά την εξαγορά της HSBC και την συγχώνευση με την Χανίων η Παγκρήτια θα έχει ενεργητικό 5 δις. ευρώ και δίκτυο 90 καταστημάτων ενώ θα είναι ικανή να διαδραματίσει ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος απομένει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά του δικτύου και των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια εδώ και αρκετές ημέρες και ήδη κατέθεσαν τον σχετικό φάκελο με τους επίμέρους όρους της συμφωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα μελετήσει τη συναλλαγή και θα δώσει ή όχι το πράσινο φως.

Η ΤτΕ παρά τον αρχικό προβληματισμό της για το εάν:

  • η Παγκρήτια διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων που επιτρέπει την εξαγορά της HSBC
  • μπορεί να «τρέξει» παράλληλα την συγχώνευση με την Τράπεζας Χανίων και
  • το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων της HSBC με τρεις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), με τις οποίες διαπραγματεύθηκε πριν καταλήξει στην Παγκρήτια αναμένεται να δώσει την έγκρισή για την συμφωνία ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι η Παγκρήτια θα αγοράσει το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων της HSBC ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου καθώς και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ εκτός της συναλλαγής βρίσκονται τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC, άνω των 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατηρήσει η βρετανική τράπεζα. Σημειώνεται ότι όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί στην Παγκρήτια χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων με εξαίρετη των αποχώρηση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών το κόστος των οποίων θα αναλάβει η HSBC.

Στην περίπτωση που η ΤτΕ εγκρίνει την συγκεκριμένη συναλλαγή, τότε η Παγκρήτια αυξάνει σημαντικά το μέγεθός της, καθώς θα ενισχύσει τον ισολογισμό της, θα αποκτήσει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, θα αποκτήσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC με προσωπικό εξειδικευμένο στην προώθηση επενδυτικών προϊόντων., επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δισ. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. και θα καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στην Αττική όπου σήμερα έχει παρουσία με μόλις 5 καταστήματα.

Συνυπολογίζοντας την εξαγορά της HSBC, επιπλέον της συγχώνευσης με την Χανίων, η Παγκρήτια θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%. Θα δημιουργηθεί δε μία Τράπεζα με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 5 δις. ευρώ και δίκτυο 90 καταστημάτων, η οποία θα είναι υπολογίσιμη δύναμη, ικανή να διαδραματίσει ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η προοπτική αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του τοπικού χαρακτήρα που έχουν η Παγκρήτια και η Τράπεζα Χανίων με την ήδη ισχυρή παρουσία τους στην Κρήτη.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2020 το ενεργητικό της HSBC διαμορφωνόταν σε 1,78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 469 εκατ. ευρώ ήταν απαιτήσεις από τους πελάτες της (δάνεια). Οι καταθέσεις της έφταναν τα 1,69 δισ. ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες καταλήγουν ότι η αποχώρηση της HSBC από τη χώρα μας, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με δύο συστημικούς ομίλους, αρχικά με τη Eurobank και στη συνέχεια με την Τράπεζα Πειραιώς, θα είναι γεγονός.

Κανονικά η συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν ότι ότι το σχέδιο για την εξαγορά της HSBC δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγελθεί, τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ θα υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί και θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά και την απόκτηση πλήρους τραπεζικής άδειας, επεκτείνει διαρκώς τις εργασίες της και στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων της στην αγορά, κυρίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον πρωτογενή τομέα, το real estate, μέχρι τη μεσαία βιομηχανία και την ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων διατηρεί αξιοσημείωτα μερίδια στην τοπική αγορά, ωστόσο η περαιτέρω ανάπτυξή της περνάει μέσα από την αύξηση των μεγεθών της. Εν γένει η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι η ενδυνάμωσή τους μέσω της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα