Πρώτο ψαλίδι στις επικουρικές: Μείωση κατά 5,2% σε τουλάχιστον ένα εκατ. ασφαλισμένους

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ.           ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ )
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ. ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ ) EUROKINISSI

Μείωση στις επικουρικές συντάξεις προτείνει η διοίκηση του ΕΤΕΑ. Πως διαμορφώνεται η μέση επικουρική σύνταξη

Την οριζόντια μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων προτείνει η διοίκηση του ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με το Έθνος, η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται στα 190 ευρώ και μετά την προωθούμενη μείωση θα πέσει στα 180, 12 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΑ αποτελεί το επικουρικό ταμείο όλων των μισθωτών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μείωση θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Η ρήτρα θα εφαρμοστεί αρχικά στο επικουρικό των μισθωτών (δηλαδή το ΕΤΕΑ) και θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από την 1η Ιανουαρίου 2015. Με βάση τη νομοθεσία ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο, με αποτέλεσμα επικουρικές συντάξεις πολλών ταχυτήτων.

Η εισήγηση για περικοπή των επικουρικών συντάξεων ελήφθη την Τρίτη από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑ και έχει πάει για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση ελήφθη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το επικουρικό το μισθωτών θα έχει "μαύρη τρύπα" 75 με 80 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το όφελος

Εκτιμάται πως το μηνιαίο όφελος από τη μείωση θα είναι κοντά στα 11 εκατ. ευρώ. Συνολικά κάθε μήνα ο ασφαλιστικός φορέας χρειάζεται 202,6 εκατ. για να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφερόμενος στο θέμα ο διοικητής του ΕΤΕΑ Αναστάσιος Παπανικολάου σημειώνει πως "πρόκειται για υποχρέωση του νόμου 4052/12, ο οποίος προβλέπει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης για τους σημερινούς εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενιές. Με τις κινήσεις αυτές -που συνδυάζονται με μια σειρά άλλων μέτρων όπως είναι οι ατομικές μερίδες και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής- διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος. Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα φαίνεται πως η επόμενη αναπροσαρμογή θα είναι θετική".

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πέντε διαφορετικές παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, ο κύκλος δεν κλείνει εδώ, καθώς από τη νέα χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για όσους ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

SHARE:

24Media Network