Πτωχευτικός: Δικλείδες ασφαλείας που θα μπλοκάρουν τους κακοπληρωτές ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων

Πτωχευτικός: Δικλείδες ασφαλείας που θα μπλοκάρουν τους κακοπληρωτές ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων
Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια Eurokinissi

Πρόσθετες δικλείδες για την ένταξη των φυσικών και νομικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων. Αναμένεται η παρέμβαση των τραπεζών.

Περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες που θα βάλουν «μπλόκο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζήτησε πριν από λίγο στη Βουλή ο CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης κ. Τάσος Πανούσης.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φερεγγυότητας ο κ. Πανούσης ζήτησε περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες για την ένταξη των φυσικών και νομικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπέρόσων εμφανίζουν πραγματική αφερεγγυότητα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάθεση πληρωμών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από την πλευρά των Εταιρειών Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι κρίσιμο τόσο για την αντιμετώπιση όσο και την αποτροπή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων λόγω και της πανδημίας.

Διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών

Εξίσου σημαντικό είναι όμως ο νόμος για τη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Πανούσης πρόκειται για ορόσημο τόσο από θεσμική όσο και από νομική άποψη, καθώς κωδικοποιεί τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και επιπλέον επιτρέπει τη διασύνδεση με τις φορολογικές βάσεις και τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων οφειλετών.

Εντούτοις η διατύπωση που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπει μεγάλη περίμετρο δυνητικών οφειλετών, με αποτέλεσμα όπως σημείωσενα μπορεί να γίνει ευρεία χρήση και από ενήμερους οφειλέτες, οι οποίοι θαμπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ο κ. Πανούσης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού πρόσθετων κριτηρίων υπέρ όσων εμφανίζουν πραγματική αφερεγγυότητα.

Από την πλευρά των servicers, οκ. Πανούσης επιφυλάχθηκε ότι η τελική επιτυχία του νέου πτωχευτικού κώδικα θα κριθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή του, παραπέμποντας στο νόμο Κατσέλη, που όπως διαπιστώθηκε έπασχε κυρίως στην εφαρμογή του υπονομεύοντας την κουλτούραπληρωμών στη χώρα και υποθάλπτοντας κακόβουλες συμπεριφορές .

Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, να ληφθεί μέριμνα για την επάρκεια δικαστηρίων, ειδική επιμόρφωση των αρμόδιων δικαστών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο, καθώς και έγκαιρη έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η καθυστέρηση προετοιμασίας των αναγκαίων υποδομών θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις κατέληξε ο κ. Πανούσης και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νόμου.

Αναμένεται η παρέμβαση των Τραπεζών

Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη καιμε ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που επίσης έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο έχουν ενταχθεί επαρκείς διατάξεις που περιορίζουν τον ηθικό κίνδυνο και επικέντρωσε τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής στην ταχύτητα των διαδικασιών, που προβλέπει ονόμος, που σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη είναι απαιτητικές.

Η απλοποίηση και επιτάχυνση της εξυγίανσης επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά η εμπειρία σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη δεν προέρχονται από λάθος διατάξεις, αλλά αδυναμίες στον τρόπο εφαρμογής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα