Σχεδιάζονται 35 νέα GR-eco Islands στην Ελλάδα

Σχεδιάζονται 35 νέα GR-eco Islands στην Ελλάδα
Η Χάλκη Eurokinissi

Η Χάλκη αποτέλεσε το πρώτο νησί - πρότυπο για την ενεργειακή μεταστροφή πολλών νησιών της χώρας μας. Τι θεσμοθετείται και για τα «ενεργειακά ξενοδοχεία».

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηρίξει το νέο μεγάλο εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τη μετατροπή των νησιών της χώρας μας σε «πράσινα», ενεργειακά.

Μιλώντας σήμερα η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τίτλο «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα», επισήμανε ότι με αφορμή το εγχείρημα της Χάλκης, σχεδιάζονται περίπου 35 ακόμα GR-eco Islands.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για νησιά με πληθυσμό έως 3000 κατοίκους, τα οποία θα μετατραπούν σε «πράσινα» νησιά, που θα παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και θα χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είπε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δίνεται η δυνατότητα σε ξενοδοχεία να επιδοτηθούν κατά 20% για αγορά ηλεκτρικών ΙΧ και βαν και κατά 40% για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Επίσης, έρχεται χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», με ωφελούμενες 9.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες εντάσσονται και τα ξενοδοχεία.

Παράλληλα, για όσα ξενοδοχεία έχουν ετήσια κατανάλωση ρεύματος 1.500 MWh, προωθείται η θεσμοθέτηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου 3MW. Με κόστος 600.000 ευρώ, η απόσβεση των χρημάτων θα γίνει σε 4 χρόνια.

Κι όλα αυτά, καθώς το 40% της κατανάλωσης ενέργειας των ξενοδοχείων, προέρχεται από το κτήριο, ενώ το ετήσιο κόστος ενέργειας ανά δωμάτιο, είναι μεταξύ 600 και 2.000 ευρώ, με το 70% να αφορά θέρμανση – ψύξη και το 20% φωτισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα