Σταϊκούρας: “Φέτος θα καλύψουμε το μισό χαμένο ΑΕΠ του 2020”

Σταϊκούρας: “Φέτος θα καλύψουμε το μισό χαμένο ΑΕΠ του 2020”
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. eurokinissi

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 η ύφεση ανήλθε στο 8,2% ενώ η πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών είναι ότι φέτος η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020.

Την εκτίμηση ότι φέτος θα καλυφθεί η μισή απώλεια που έφερε η πανδημία στο ΑΕΠ έκανε μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με αφορμή την πρόβλεψη της ΤτΕ που κάνει για ανάπτυξη 4,2% εναντι 4,8% της αντίστοιχης του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας σημείωσεότι οι προβλέψεις ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και σε αυτό το φάσμα «θα κυμανθεί και ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ενσωματώνουν τις τελευταίες προβλέψεις και εκτιμήσεις για την στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.»

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε η τελική πρόβλεψη να είναι κατά 0,1%-0,2% πιο υψηλή αλλά «θα είναι σε αυτή την περιοχή που σημαίνει ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 για ύφεση στο 8,2% το 2020, η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020 το 2021. Δηλαδή θα έχουμε μία ισχυρή ανάκαμψη».

Για το θέμα των καθυστερήσεων στη Γερμανία αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο ΥΠΟΙΚ είπε πως υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες από την Ελλάδα και από άλλα κράτη, όπως από τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας για «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» και η εκτίμηση όλων φαίνεται ότι είναι πως «αυτές οι διαδικασίες πάνε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τότε θα αρχίσουν να γίνονται εκταμιεύσεις» πόρων.

«Εμείς προσδοκούμε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή» είπε. Αλλά θύμισε πως «ακόμα δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία για τους ίδιους Πόρους σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των άλλων στη Γερμανία. Και πως χρειάζεται στη συνέχεια η Ευρώπη να βγει να δανειστεί πόρους, για να δανείσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ετσι, εξήγησε πως «υπάρχουν δύο κρίσιμα στάδια τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και εμείς πιέζουμε στα διεθνή forum ώστε να προχωρήσει συνολικά για την Ευρώπη το ταμείο».

Για τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ είπε «έχουμε αποφασίσει από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πως θα εξακολουθήσει να υφίσταται δημοσιονομική χαλάρωση», αλλά «άλλο όμως δημοσιονομική χαλάρωση και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Επισήμανε πως «θα μπορέσει η χώρα να υλοποιεί πολιτικές επεκτατικές στο βαθμό που πρέπει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιτυγχάνοντας όμως και ουσιαστική ανάκαμψη για να επιστρέψει η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά από το 2022 και μετά».

Οι δηλώσεις

Επίσης ανέφερε ότι «πολύ σύντομα αν όχι αυτή την εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά το πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Σε σχέση με τη διατήρηση και φέτος της μειωμένης προκαταβολής φόρου, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.

«Δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης» αλλά «θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε» ανέφερε ο κ. Σταίκούρας και σημείωσε ότι «θέλουμε να το υλοποιήσουμε, όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς». «Μόλις σήμερα καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Εξήγησε πως «αυτό τι σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία» αλλά «αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών» με στόχο ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Είπε επίσης πως μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. «Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρχουν ανακοινώσεις» είπε μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το ΥΠΟΙΚ.

Επίσης προσδιόρισε για το τέλος Απριλίου την έναρξη πληρωμών της Επιστρεπτέας 7. Για την πορεία των αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 7 είπε πως είναι και θέμα φόρτου εργασίας των λογιστών. Ανέφερε πως χθες, σε μία μέρα, υπήρχαν 40.000 αιτήσεις. «Άρα με αυτό το ρυθμό μπορεί στο τέλος να υπερβαίνουν τις 300.000» που είναι και ο στόχος του ΥΠΟΙΚ με βάση «αυτούς που όντως έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν». Επισήμανε ότι σε προηγούμενους κύκλους πολλοί έκαναν αίτημα «ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δικαιούχοι». Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αιτήσεων, έχει υπερβεί τις 200.000, είπε και εκτίμησε πως στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές χρηματικών ποσών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα