Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση. Δύο κείμενα έστειλε η Ελλάδα στους δανειστές

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση. Δύο κείμενα έστειλε η Ελλάδα στους δανειστές
Flags outside the Maximos Mansion,Athens, on 10 May, 2015 / , 10 ,2015 Sooc

Η Αθήνα έχει υποβάλει αντιπρόταση στους διεθνείς πιστωτές της. Στόχος αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αναμένεται η επίσημη απάντηση των Θεσμών

Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε τη Δευτέρα στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση,  η βάση των συνομιλιών, παραμένει το κείμενο των 47 σελίδων που είχε κατατεθεί αρχικά.

Το κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ. Αναφέρεται στο δημοσιονομικό κενό για το 2015 και 2016 και πώς μπορεί να καλυφθεί με συγκεκριμένα μέτρα.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς είναι για 0,75% ( από 0,6%, που είχαμε προτείνει). Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αναφορές και για τον ΦΠΑ.

Όσον αφορά το χρέος, η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει, τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM.

ΠΟΤΑΜΙ: Η πρόταση έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο

“Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι εις βάρος της χώρας” δήλωσε στο STAR ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτηθείς για τα κατά πόσο το Ποτάμι θα στηρίξει μια συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: “Μια κυβέρνηση είναι για να διαπραγματεύεται. Γι’ αυτό ακριβώς εξελέγη. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να υπάρχει μια έντιμη συμφωνία. Αυτή τη συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε γιατί αυτό που προέχει είναι να δώσουμε ανάσα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν κάποια παλιά κόμματα που αναλογίζονται την ψήφο τους με βάση την κόντρα που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Και οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουμε τη συμφωνία”.

Σχολιάζοντας τη νέα πρόταση τριών σελίδων που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στους Θεσμούς, σημείωσε ότι “η πρόταση έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο. Τώρα κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Η αίσθησή μου είναι ότι πρόκειται για ένα συνεχές παιχνίδι της κυβέρνησης να προσθέτει κάθε ημέρα κάτι, μήπως και κάτι κερδίσει. Είχαμε πει από την αρχή ότι έπρεπε να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Δεν το έκανε η κυβέρνηση”.

(Φωτογραφία : Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version