Στουρνάρας: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού"

O Γιάννης Στουρνάρας
O Γιάννης Στουρνάρας EUROKINISSI

Για τον πληθωρισμό αλλά και για τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, έκανε λόγο στο Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε πως "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού", ενώ δήλωσε πως "στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη".

ADVERTISING

"Πριν την πανδημία είχαμε πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό και προσχώρησαμε σε μέτρα όπως το QE (ποσοτική χαλάρωση). Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν παράπλευρα σοκ στις προμήθειες που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε. Δε θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου να διαχυθεί στην αγορά εργασίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο προσωρινός πληθωρισμός να μη γίνει δομικό πρόβλημα", είπε ο κ. Στουρνάρας.

"Κάποιοι φίλοι προέβλεψαν το τέλος του ευρώ, είναι ακόμα εδώ. Είχαμε ανισορροπίες στην πρώτη περίοδο του ευρώ, με φούσκες σε ακίνητα και δημοσιονομικές ανισορροπίες που κατέληξαν στην κρίση του 2008 - 2009. Όμως η Ευρώπη δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ο ESM, και η Ελλάδα αποτέλεσε τη "μαία της ιστορίας", συνέχισε.

"Απ' το 2015 είχαμε ομαλότερες εξελίξεις, αλλά η πανδημία και ο πόλεμος προκαλούν νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική του ευρώ με τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών όπως στην πανδημία που ήταν καταλύτης. Το ευρώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και στις διεθνείς πληρωμές", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Για να έχουμε κυρίαρχo νόμισμα χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία με μεγάλη αγορά και ρευστότητα. Το ευρώ μπορεί να προκαλέσει το δολάριο, αν δημιουργήσουμε μόνιμο κοινό ομόλογο, αν προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη οικονομική ενσωμάτωση με δημοσιονομική ένωση. Αυτό δεν είναι αίτημα του νότου, διευκρίνισε, αλλά θα καταστήσει το ευρώ πιο ανθεκτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί περιορισμοί, αλλά πρέπει να είναι το όραμα μας", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιάννης Στουρνάρας, Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
SHARE:

24Media Network