Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα – Ζαββού – Τραπεζιτών

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα – Ζαββού – Τραπεζιτών
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Η περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και η μείωση των κόκκινων δανείων, μέσω του Ηρακλή, απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας και η περεταίρω μείωση των κόκκινων δανείων, απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή (11/12) ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββός με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των ελληνικών τραπεζών.

Πηγές με γνώση της ατζέντας της σημερινής τηλεδιάσκεψης τονίζουν στο news247.gr ότι η «περαιτέρω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας, ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να πάρει άμεσα «μπροστά» η ελληνική οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας και φυσικά η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την μείωση των κόκκινων δανείων, κυρίως με άξονα το Πρόγραμμα του Ηρακλή ΙΙ, που θα τρέξει την Άνοιξη του 2021» μονοπώλησε την τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβία, Β. Ψάλτη και Π. Μυλωνά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση κρίνεται εποικοδομητική καθώς συμφωνήθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές με άξονα την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας αλλά και ουσιαστική όσον αφορά το μέγα ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Στους στόχους της κυβέρνησης είναι η άμεση επέκταση του σχεδίου Ηρακλής και το 2021 με διπλασιασμό της δύναμης πυρός που διαθέτει (24 δις. ευρώ κρατικές εγγυήσεις), η οποία θα στηρίξει τον δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες για την επόμενη χρονιά.

Ο Ηρακλής ΙΙ θα ξεκινήσει σύντομα και οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν τις προστάσεις τους για την βελτίωση του υφιστάμενου Προγράμματος με δεδομένο τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προστεθούν λόγω της πανδημίας.

Προς παράταση μορατόρια και Πρόγραμμα Γέφυρα

Επί τάπητος τέθηκε και η αναζήτηση μιας συνδυαστικής λύσης Τραπεζών – Οικονομικού Επιτελείου σε ότι αφορά στην επιμήκυνση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» αλλά και των μορατορίων για συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όταν υποχωρήσει το πρόβλημα της πανδημίας. Θα πρόκειται για λύσεις που όπως διευκρινίζεται δεν θα παραβιάζουν την κουλτούρα των πληρωμών και που θα μπορούν ενδεχομένως να γίνουν δεκτοί και από τους θεσμούς.

Παράλληλα συζητήθηκε και η δημιουργία Παρατηρίου ρευστότητας από τις τράπεζες η οποία θα ελέγχεται από τον επόπτη της ΤτΕ κ. Πάσχα και θα καταγράφει κατά πόσον οι τράπεζες διοχετεύουν επαρκή ρευστότητα στην οικονομία.

Η συζήτηση επεκτάθηκε τέλος και στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα όπου η ενισχυμένη εποπτεία δημιουργεί ανάγκες επίσπευσης των διαδικασιών πριν την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον ερχόμενο Απρίλιο, με τις τράπεζες να επιμένουν ωστόσο πως είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή του νόμου πριν το Σεπτέμβριο του 2021 και να ζητούν επιμερισμό του έργου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα