ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έρχονται τα νέα τρένα, σχέδια για επιπλέον τρένα και στον Προαστιακό

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έρχονται τα νέα τρένα, σχέδια για επιπλέον τρένα και στον Προαστιακό
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Eurokinissi

Ηλεκτροκίνητα τρένα που ανακαινίζονται στην Ιταλία θα δρομολογηθούν στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Οι σκέψεις για τα τρένα του Προαστιακού.

Νέες επενδύσεις σε τρένα -ίσως και διώροφα- για τον Προαστιακό της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις σκέψεις που υπάρχουν αντί για υβριδικά τρένα, να παραγγελθούν τρένα υδρογόνου ετοιμάζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ypodomes.com αποκάλυψε ότι εξετάζεται αν τελικά στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα παραγγελθούν υβριδικά τρένα (δηλαδή τρένα που συνδυάζουν ηλεκτροκίνηση και κίνηση από μπαταρία) ή θα πάει ένα βήμα παρακάτω με την παραγγελία τρένων υδρογόνου που είναι η τελευταία τεχνολογία στον τομέα των καυσίμων στις μεταφορές και το οποίο θεωρείται το πλέον φιλικό περιβαλλοντικά.

Όπως είπε υπάρχει μία επιτροπή στην μητρική εταιρεία FS στην Ιταλία η οποία εξετάζει τι τρένα θα πρέπει να έρθουν για να πυκνώσουν τα δρομολόγια σε Προαστιακό και υπεραστικό σιδηρόδρομο. Ιδιαίτερα για τον Προαστιακό σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για διώροφα τρένα αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί οριστικά. Τα τρένα που θα παραγγελθούν θα είναι σε κάθε περίπτωση τελευταίας τεχνολογίας και θα εξασφαλίζουν άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια στον επιβάτη.

Για τα 5 ηλεκτροκίνητα τρένα που ανακαινίζονται στην Ιταλία και θα δρομολογηθούν στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο κ.Τσαλίδης ήταν σαφής: “Ο προγραμματισμός μας προχωράει κανονικά. Το πρώτο από τα τρένα που ανακαινίζονται στην Ιταλία, θα έρθει στο τέλος του έτους και το πρώτο του δρομολόγιο θα γίνει ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021, επ` ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και τα υπόλοιπα θα έρθουν μέσα στο 2021. Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται και η επένδυση μας στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης το οποίο θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Θα αλλάξει συνολικά η εικόνα της εταιρείας μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής”.

Για τα έργα ο κ.Τσαλίδης μίλησε με εγκράτεια: “Ελπίζω ότι μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα λειτουργεί πλήρως η σηματοδότηση και το ETCS, έργα που εκτελούνται από το δημόσιο (ΕΡΓΟΣΕ) και όχι από εμάς. Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς είναι ότι πλέον δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε πιστεύω ότι σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ίσως είναι και μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και για τον σιδηρόδρομο. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι στο τμήμα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη η ταχύτητα να είναι τουλάχιστον 160χλμ/ώρα. Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3 ώρες και 30 λεπτά. Σήμερα έχουμε πολλές βραδυπορίες, οι οποίες θα πρέπει να εξαλειφθούν σύντομα”.

Ο επικεφαλής της σιδηροδρομική εταιρείας μίλησε επίσης για την ιδιαίτερη φετινή χρονιά σε σχέση με τα έσοδα τα οποία ακόμα παραμένουν κάτω από το 50% λόγω των lockdown και της πανδημίας του κορονοϊού παρά το πρώτο θετικό δίμηνο. Αποκάλυψε ότι μέσα στο 2021 θα προκηρυχθούν έως και 80 προσλήψεις, νέες επενδύσεις στο Μηχανοστάσιο του Ρέντη και πως ενδέχεται ο όμιλος FSI που υπάγεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να βάλει μέρος στους διαγωνισμούς συντήρησης που θα προκηρυχθούν από τον ΟΣΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιλώντας τέλος για το θέμα που προέκυψε με τη ΡΑΣ, τόνισε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν καταχράστηκε ποτέ την δεσπόζουσα θέση που έχει στη χώρα και πως οι εταιρείες που εισέρχονται έχουν ως μονόδρομο τις επενδύσεις. «Οι μη επενδύσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών δεν πρέπει να μεταφράζονται ως κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα