Τράπεζα Πειραιώς: Κλείδωσαν το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της αύξησης κεφαλαίου

Τράπεζα Πειραιώς: Κλείδωσαν το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της αύξησης κεφαλαίου
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Αναστολή της μετοχής από αύριο για να γίνει το reverse split με τις νέες μετοχές να επανέρχονται στο ΧΑ στις 19 Απριλίου. Κρίσιμο ΔΣ στις 16 Απριλίου. Μετά τις 20 Απριλίου οι δύο προσφορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1 δις. ευρώ καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα στο ΧΑ για τελευταία συνεδρίαση, ενώ τα τελευταία 24ώρα διεξάγεται μπαράζ τηλεδιασκέψεων μεταξύ της διοίκησης, των σύμβουλων (Goldman Sachs και UBS), αλλά και της κυβέρνησης, προκειμένου να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης η διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς διακόπτεται για να γίνει το reverse split (16,5 παλιές μετοχές προς μία νέα) με τις νέες μετοχές να επανέρχονται στο ταμπλό του ΧΑ στις 19 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις της μετοχής στο ΧΑ έχουν ιδιαίτερη σημασία ειδικά για όσους αγόρασαν μετοχές με την ελπίδα ότι θα συμμετέχουν στην προνομιακή κατανομή για τους παλιούς Έλληνες μετόχους, καθώς θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας η οποία και θα καθορίσει την ημερομηνία κατά την οποία ένας μέτοχος της Πειραιώς προσμετράται στους παλαιούς μετόχους.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της νέας έκδοσης έχει ως εξής: ξεκινά από αύριο η διαδικασία του reverse split, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η έκδοση νέων μετοχών η οποία και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Μετά το πέρας το σημερινής συνεδρίασης θα σταματήσει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών για την αντικατάσταση τους από νέες, μετά το reverse split. Δικαιούχοι θα είναι όσοι κατέχουν μετοχές της τράπεζας κατά την 15 Απριλίου.

Οι νέοι τίτλοι θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από τις 19 Απριλίου με τη νέα τους τιμή του 1 ευρώ.

Μετά το reverse split, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, θα γίνει ο διαχωρισμός του μετοχολογίου σε Έλληνες και ξένους, που είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν οι δύο προσφορές. Θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και περί τα μέσα Απριλίου θα διεξαχθούν παρουσιάσεις σε επενδυτές (roadshows). Οι δύο προσφορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα ανοίξουν για 2 – 3 ημέρες μετά τις 20 Απριλίου. Η τυπική ολοκλήρωση της αύξησης αναμένεται αρχές Μαΐου.

Η τελική έγκριση των όρων της αύξησης κεφαλαίου θα αποτελέσει το βασικό θέμα της ατζέντας του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε reverse split, με αύξηση της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από τα 6 στα 99 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223 δια της συνένωσης 16,5 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα. Επιπρόσθετα, αποφάσισε τη μείωση μετοχικού της κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ και τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, ύψους 4.935.987.854 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερο χρόνο, για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. Κατόπιν αυτών, το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς ανέρχεται στο ύψος των 50.367.223 ευρώ, διαιρούμενο σε 50.367.223 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 1 ευρώ.

Σκέψεις για ειδική περίοδο προαγορών

Τις τελευταίες ώρες η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί ειδική περίοδος προαγορών για τους βασικούς επενδυτές του εξωτερικού. Δηλαδή, εάν το βιβλίο ανοίξει στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου κι έχουμε μία έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το άνοιγμα του βιβλίου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι π.χ. τα 400 εκατ. της έκδοσης έχουν ήδη καλυφθεί από τους βασικούς επενδυτές και το βιβλίο θα τρέξει για τα υπόλοιπα 500 εκατ.

Τώρα, όσον αφορά τους βασικούς επενδυτές Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου έχει πλέον στα χέρια του ολοκληρωμένη την λίστα με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές από πολύ μεγάλους έως πολύ μικρούς, ενώ η αγορά θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή των γνωστών ξένων μεγαλομετόχων δηλαδή Τζoν Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και η Bienville από κοινού με την GΑΜΑ από τη Σιγκαπούρη.

Με βάση τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχουν εκφράσει, πλην των funds, και μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα ξένοι επενδυτές, γεγονός που μεταφράζεται από τους εμπλεκόμενους στην αύξηση κεφαλαίου ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο πλάνο εξυγίανσης που έχει επικοινωνήσει με τους επενδυτές η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς.

Με δύο παράλληλες διαδικασίες

Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι όλα να έχουν τελειώσει αρχές Μαΐου, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και ο δείκτης καθυστερήσεων να υποχωρήσει κάτω από το 10% στο επόμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μέθοδος άντλησης κεφαλαίων που υιοθετείται δεν είναι από αυτές που συναντάμε συχνά. Κι αυτό διότι η διοίκηση της Πειραιώς καλείται να δημιουργήσει μια ισορροπία που δεν θα αδικεί τους υφιστάμενους έλληνες μετόχους και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την άντληση νέων κεφαλαίων από ποιοτικούς διεθνείς επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί η έκδοση να διεξαχθεί με δύο παράλληλες διαδικασίες:

Τη Διεθνή Προσφορά: Ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά.

Την Ελληνική Προσφορά: Δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Ως προς την κατανομή των νέων μετοχών, θα υιοθετηθεί ένα προνομιακό σύστημα για τους εν Ελλάδι μετόχους. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να αποκτήσουν όσες μετοχές αναλογούν στο ποσοστό τους. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους θα παραμείνει ίδια, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Βαρόμετρο, βέβαια, αποτελεί το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διοίκηση του οποίου έχει εκφράσει την επιδίωξη το ποσοστό να ανέλθει κάτω από το 33%, ωστόσο το πόσο χαμηλότερα θα κινηθεί, θα κρίνει εντέλει και τις ισορροπίες στη νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα